Ga naar de inhoud
Personeelstekort

Kabinet experimenteert met bonus voor leraren die meer werken

Archieffoto. Beeld © ANP

Met een financiële bonus wil het kabinet het aantrekkelijk maken voor leraren en schoolleiders om meer uren gaan werken. Dat schrijft minister Dennis Wiersma (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderwijs kampt met grote personeelstekorten en met de bonus hoopt de bewindsman daar iets aan te kunnen doen.

Het is nog niet duidelijk wat de hoogte en de vorm van de bonus zullen inhouden. Er wordt gedacht aan een bonus voor leraren die fulltime werken, of meer geld voor leraren die hun contract uitbreiden en meer dagen gaan werken.

Leraar werkt vaak parttime

Scholen kunnen zich voor het einde van deze maand melden, zegt Wiersma. "Je werkt je als leraar een slag in de rondte om leerlingen goed les te geven. Dat is pittig nu het steeds moeilijker is om voldoende collega’s te vinden."

Hij ziet het als één van de oplossingen om onderwijspersoneel, dat vaak parttime werkt, te motiveren om meer uren te draaien.

In de brief staat ook dat schoolbesturen die meewerken, praktische ondersteuning en begeleiding krijgen bij het kiezen en uitwerken van een bonusvariant. Scholen financieren de bonus zelf, maar de begeleiding wordt aangeboden door het ministerie van Onderwijs.

Meester
Lees ook:
Meester Mark over hoge werkdruk in onderwijs: 'Niet eens tijd voor wc'

Peter Althuizen, voorzitter van de vakbond Leraren in Actie, heeft zijn bedenkingen bij het plan van Wiersma. "Het wordt gepresenteerd alsof dit de oplossing gaat zijn. Leraren die parttime werken, doen dat niet zonder goede reden." 

Hij vindt dat er te weinig gefocust wordt op de 'echte problemen', zoals de kans op een burn-out bij leraren door de werkdruk die ze kennen. 

Die hoge werkdruk blijft een terugkerend probleem. De voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb), Tamar van Gelder, pleit ervoor om die eerst te verlagen. Er moeten ook kleinere klassen komen.

Andere oplossingen

Van Gelder ziet liever dat aan andere manieren wordt gedacht om mensen te verleiden. Gratis kinderopvang, mantelzorg of zorg voor de kinderen zou al helpen, zodat leraren ook gestimuleerd worden meer uren te werken zonder dat ze daaraan ten onder gaan.

Deze oplossingen zouden ervoor kunnen zorgen dat leraren voor het onderwijs behouden blijven. Als leraren door de hoge werkdruk een andere baan nemen, zou het personeelstekort ook groter kunnen worden in plaats van kleiner.

Waar
Lees ook:
Waar de ene school net genoeg leraren heeft, heeft de ander grotere problemen

Het vak van leraar heeft inmiddels ook een bepaald imago gekregen, zegt Gerrit de Koster, directeur van basisschool Het Schateiland in Lekkerkerk. "Er is een hoge werkdruk en het werk zelf zou heel zwaar zijn. Daardoor kom je in een vicieuze cirkel terecht."

Leraren zouden een positiever imago moeten krijgen, zegt De Koster. Als het vak gepromoot wordt, kan er ook meer waardering komen voor leraren en hun werk.