Ga naar de inhoud
Zon na onweer

Even wachten op de zon, maar hij komt terug (en dat is goed nieuws voor de Sint)

Sinterklaas komt aan in de zon. Beeld © ANP / Getty

Kijk naar buiten door het raam, zie je eigenlijk vooral wolken, regen en vallende bladeren. Hoort er een beetje bij hè, in de herfst. Maar de zon maakt de wereld toch altijd een beetje mooier. Goed nieuws: hij komt terug.

Voor wat meer zonuren moet je nog wel een beetje geduld hebben, weet meteoroloog Marjon de Hond van Buienradar. "Vandaag veel bewolking, wat buien, en ook dinsdag en woensdag valt er flink wat regen."

Onweer

Morgen kan dat zelfs gepaard gaan met onweer. Vooral het westen van het land moet daar in de avond rekening mee houden. De zon blijft niet de hele dag verscholen, in de ochtend is hij er mogelijk wel eventjes bij.

Dát het in het westen regent, is dan weer geen wonder. In onderstaande video zie je waarom het juist aan de kust in de herfst meer regent dan op andere plaatsen:

Dit is waarom het aan de kust zo veel regent in de herfst

02:01
Dit is waarom het aan de kust zo veel regent in de herfst.

Is woensdag dan beter? Nee hoor. Buien, buien, buien. Een paraplu misstaat niet bij je outfit als je naar buiten gaat, en zelfs een regenpak is geen overbodige luxe. Maar dan komt donderdag. En vanaf dan wordt het echt beter.

Koude nachten

Want er komt een hogedrukgebied onze kant op, waardoor er meer ruimte komt voor de zon. Niet dat het ontzettend warm wordt: een graad of 12, 13, maar met een zonnetje erbij toch zeker aangenaam. De Hond: "Het klimaatgemiddelde voor deze tijd van het jaar is 10 graden, dus het is nog altijd aan de zachte kant."

Dat weerbeeld houdt ook aan in het weekend en dat betekent: een zonnige intocht van Sinterklaas. De Sint doet er wel goed aan een dikke pyjama mee te nemen, want door de opklaringen worden de nachten wel koud: 5 graden.