Ga naar de inhoud
Geen agressief gedrag

Help, een wolf! Dit moet je doen als er eentje op je afkomt

De wolf is nu alweer een tijd terug in Nederland. Waar ze eerst vooral ver weg van mensen bleven, trekken sommige nu juist naar ons toe. Hoogst onnatuurlijk. Maar hoe kan dat? En wat moet je doen?

Zaterdag nog dook er een filmpje op van, zeer waarschijnlijk, een wolf die achter een fietser aanrende. Nationaal Park de Hoge Veluwe waarschuwt bezoekers nu. Maar wees niet bang: deskundigen zeggen dat er geen reden is om te denken dat wolven mensen zullen aanvallen. "We zien in heel Europa geen agressief gedrag van wolven naar mensen", zegt ecoloog Leo Linnartz. 

Mensen geven voer

Toch kan het even schrikken zijn als plots een wolf voor je neus staat. Maar dát ze er staan, is dan weer onze eigen schuld. "Dat komt door herhaaldelijk voer aanbieden", zegt Linnartz. "Wij mensen hebben het gedrag van de wolven aangepast."

Linnartz is niet verbaasd dat de wolven zich hebben gevestigd op de – door hekken omheinde – Hoge Veluwe. "Een klein gaatje onder een hek graaft hij desnoods iets verder uit. Dus als een das of zwijn voorwerk heeft gedaan, glipt een wolf er zo onderdoor."

Paraplu opendoen

Rennen maar, als er een wolf voor je neus staat? Nee. Dan heb je kans dat een speelse wolf achter je aan komt. Afschrikken werkt een stuk beter. Linnartz: "Als het nodig is met je armen zwaaien, schreeuwen, plotseling een paraplu opendoen of met je telefoon in de ogen schijnen van de wolf. Dat werkt beter."

Bekijk ook: Wolf rent midden op de weg in Amersfoort

00:38
De wolf is al op verschillende plekken in Nederland gesignaleerd.