Ga naar de inhoud
Geen hulp op station

Belangenorganisatie: mensen met beperking de dupe van personeelstekort NS

Archieffoto. Beeld © ANP

Het is voor mensen met een beperking erg moeilijk geworden om nog met de trein te reizen. Oorzaak: het personeelstekort en de overvolle en te korte treinen.

Belangenorganisatie Ieder(in) luidt in gesprek met NU.nl de noodklok. Maar de NS weet op dit moment niet hoe het probleem op korte termijn opgelost kan worden. 

Auto geen optie

Een alternatief zoals de auto is er vaak niet voor mensen met een beperking. Ze kunnen immers niet zelf rijden en zijn afhankelijk van anderen. 

In mei van dit jaar waren er ook al problemen voor mensen met een beperking op NS-stations. Toen waren de liften bij een defect veel langer kapot dan gebruikelijk. Door leveringsproblemen van verschillende onderdelen duurde het soms weken tot enkele maanden voordat een lift gerepareerd werd.

Liften
Lees ook:
Liften NS wekenlang kapot: grote problemen voor mensen met beperking

Nu wordt reizen met de trein voor mensen een beperking wel erg ingewikkeld, en eigenlijk zelfs zo goed als onmogelijk, zegt Ieder(in), de belangenorganisatie voor mensen met een lichamelijke handicap. In 'normale' tijden hebben deze mensen al hulp nodig bij het in- en uitstappen. En dat is precies wat er nu ontbreekt. Vanwege personeelstekorten is de hulp vaak afwezig.  

De belangenorganisatie vindt dat de mensen met een beperking hierdoor extra hard geraakt worden en missen ze hierdoor afspraken met familie, werk of zorg.

NS: 'We proberen lucht in de dienstregeling te krijgen'

01:08
Dit zegt de woordvoerder van de NS erover.