Ga naar de inhoud
Waterkoud

In sommige huizen gaat de thermostaat (nu pas) aan: 'Ik heb blauwe vingers'

Beeld © ANP

In veel huizen is de thermostaat vandaag voor het eerst sinds deze zomer aangegaan. "Voor ons is het te koud", klinkt het op Twitter. Voor de doorzetters die hun kachel nog niet aan het werk hebben gezet: hou vol. Er komen een paar bewolkte (water)koude dagen aan, maar volgend weekend ziet er goed uit. "Dan wordt het droger en gaat de zon weer schijnen."

Dat zegt Thijs Smink van Buienradar. Vandaag ligt de temperatuur rond de 10 graden, terwijl het normaal rond de 12 a 13 graden is rond deze tijd van het jaar.

Zó koud is het dus eigenlijk niet. "We zijn gewend geraakt aan de hogere temperaturen van de afgelopen weken", zegt Smink.

Harde wind

In september was het overigens ook al zo koud. Het voelt nu alleen extra koud door de dikke bewolking, de regen en de harde wind. Waterkoud, zeggen de meteorologen dan. "Ook de huizen koelen wat sneller af als het hard waait."

Dat het ook in de huizen snel afkoelt, daar kunnen een hoop mensen op Twitter over meepraten: "Het wordt frisser in huis maar ik houd vol!",  twitterde Kari-Anne, om even later te schrijven: "Uur later en de kachel is aan, want blauwe vingers. Nu kan de was ook even goed drogen. Helaas!"

Bij Franciska de Vries, hoogleraar aardwetenschappen aan de UvA, is het nu 16 graden in huis. Ze twittert: "We volharden, maar ik weet niet hoe lang nog."

Sombere dag

Morgen wordt het niet veel beter. Ook dan wordt het een 'sombere dag'. In de ochtend vallen in het zuiden buien, die verplaatsen zich gedurende de dag naar het noorden. De middagtemperatuur komt uit op 14 graden. 

Daarna beginnen we de zon af en toe weer te zien, maar buien zijn er ook. "Dinsdag blijft het vrijwel droog, maar vanaf dinsdagavond neemt de kans op buien toe. Woensdag zien we ook enkele regenbuien."

Vanaf donderdag volgt een overgang naar droger weer. "Het volgende weekend lijkt droog te worden, met mogelijk ook zon."