Ga naar de inhoud
Onderzoek nog bezig

Alle ruim 200 demonstranten klimaatactie Schiphol vrijgelaten

Een van de klimaatdemonstranten wordt gearresteerd. Beeld © ANP

Geen van de ruim 200 mensen die gisteren werden aangehouden voor de klimaatacties op Schiphol zit nog vast. De laatsten zijn kort voor middernacht vrijgelaten.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee waren er zo'n 400 activisten betrokken bij de actie. Zij kwamen onder meer door het doorzagen van een hek met een slijptol het terrein van Schiphol-Oost op, waar zaken- en privévluchten met kleine vliegtuigen worden afgehandeld.

Vastgeketend aan toestellen 

Een deel van de actievoerders van Greenpeace en Extinction Rebellion ketende zich vast aan toestellen, anderen fietsten rond op het platform. De marechaussee werd door de actie verrast.

Ruim
Lees ook:
Ruim 200 arrestaties op Schiphol, fietsende activisten hardhandig gestopt

Nadat de marechaussee had opgeroepen om het platform te verlaten, ging een deel van de actievoerders weg. "Ik hoorde een van hen zeggen dat hij die avond nog moest werken", vertelt de woordvoerder.

De ruim 200 mensen die ervoor kozen om te blijven, werden aangehouden. Sommigen werden daarvoor letterlijk van hun fiets getrokken, is te zien op deze beelden:

Marechaussee grijpt hard in op Schiphol: activisten van fiets getrokken

00:34
Demonstranten die niet zelf van het platform vertrokken, werden door de marechaussee verwijderd.

Door de acties ontstond schade aan het hekwerk en moest rommel van het platform worden opgeruimd. Burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, zei eerder dat alle directe en indirecte schade zal worden verhaald op de actievoerders en organisatoren.

Een tiental vluchten met privévliegtuigen kon vanwege de actievoerders niet doorgaan. Hoe groot de schade precies is, wordt onderzocht.

Bekijk ook: Zo kwamen klimaatactivisten het terrein van Schiphol op

01:14
De marechaussee probeerde nog om actievoerders tegen te houden.