Op het terrein van Schiphol heeft de marechaussee alle daar fietsende klimaatactivisten aangehouden. Dat gebeurde op hardhandige wijze. In totaal heeft de marechaussee ruim 200 klimaatactivisten aangehouden, omdat zij privéjets hebben geblokkeerd. Rond 19.15 uur werd de laatste actievoerder weggevoerd.
De fietsende activisten maken deel uit van een groep leden van Extinction Rebellion en Greenpeace die actievoert op Schiphol-Oost, waar de zakelijke vluchten worden afgehandeld. Ze werden aan het eind van de middag van hun fietsen getrokken en aangehouden.
Sommigen van hen werkten niet mee en moesten worden meegesleept. Bekijk hier de beelden:
Marechaussee grijpt hard in op Schiphol: activisten van fiets getrokken
Volgens de marechaussee worden de arrestanten 'één voor één geregistreerd en geïdentificeerd'. Daarna beslist het Openbaar Ministerie wat er met ze gebeurt. Een woordvoerster van het OM verwacht daar pas na het weekend iets over te kunnen zeggen.
De gearresteerde demonstranten zijn overgebracht naar onder meer de Koningin Máxima-kazerne en andere locaties op of bij Schiphol. "Ze hebben met z'n allen een strafbaar feit gepleegd", zegt de woordvoerder.
Onnodig politiegeweld
In een reactie laten Extinction Rebellion en Greenpeace weten dat ze zijn 'geschrokken van het onnodige geweld van de politie'.
"Er is minimaal één persoon behandeld aan een hoofdwond, door ambulancepersoneel, nadat die hardhandig van de fiets was getrokken", zegt een woordvoerder. De twee organisaties zeggen trots te zijn 'op iedereen die vandaag vreedzaam in actie kwam'. "Deze actie laat zien dat mensen het niet meer pikken dat de luchtvaart niet aan banden wordt gelegd", aldus een woordvoerster van Greenpeace.
Zo kwamen klimaatactivisten het terrein van Schiphol op
Medische vluchten en ander vliegverkeer hebben geen hinder ondervonden van de acties op Schiphol. Volgens een woordvoerster van de luchthaven hebben alleen de privévluchten die wilden vertrekken er last van gehad.
Geen medische vluchten geblokkeerd
De EBAA, de Europese branchevereniging van de zakelijke vluchtsector, bracht eerder naar buiten dat een medische vlucht moest uitwijken vanwege de demonstratie. Greenpeace liet echter weten dat activisten die startbanen op Schiphol waren opgegaan en privéjets de weg versperden geen medische vluchten hebben geblokkeerd. Schiphol bevestigt dat.

De demonstraties op Schiphol werden gehouden met het oog op de jaarlijkse internationale klimaattop (COP27), die morgen begint in Egypte.
Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer heeft geen goed woord over voor de actievoerders. "Dit heeft niets te maken met de demonstratie zoals afgesproken. Deze actie is verboden, gevaarlijk en strafbaar."
Er is volgens haar sprake van 'verstoring van de luchthavenprocessen en schending van de noodverordening.