Ga naar de inhoud
Ook medische vlucht

Sector privéjets boos om protest: 'Dit is onacceptabel'

Beeld © ANP

Compleet onacceptabel, noemt de European Business Aviation Association (EBAA) de blokkade op Schiphol. Een groep klimaatactivisten heeft het gebied betreden waar de privévliegtuigen staan. Volgens de branchevereniging voor zakenluchtvaart kon door de actie ook een medische vlucht niet doorgaan, iets dat door Schiphol wordt ontkend.

"Wij vinden deze actie echt disproportioneel", zegt woordvoerder Róman Kok namens de EBAA. "Zakenluchtvaart heeft een slechte reputatie, maar wij doen meer dan mensen weten. Medische vluchten zijn onderdeel van onze industrie, zoals patiënten en doktoren die overgevlogen moeten worden."

Volgens Kok zou een medische vlucht zijn gehinderd door de klimaatactivisten, maar dat wordt expliciet ontkend door Schiphol. "Medische vluchten konden onverstoorbaar doorgaan. En zijn ook onverstoorbaar doorgegaan", zegt een woordvoerder.

Klimaatactivisten
Lees ook:
Klimaatactivisten knippen hekken Schiphol door en blokkeren privéjets

De marechaussee heeft al meer dan honderd klimaatactivisten opgepakt. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee vertelt dat hij nog meer aanhoudingen verwacht. Onder meerdere vliegtuigen zitten nog actievoerders.

Vanochtend begon een demonstratie op Schiphol Plaza. De actievoerders zijn bezorgd over de klimaatcrisis en willen dat Schiphol verduurzaamt. Rond het middaguur is een hek open gezaagd bij het terrein op het vliegveld waar de privéjets staan. Zo'n vijfhonderd demonstranten zijn onder de toestellen gaan zitten om ze te blokkeren voor gebruik. Bekijk hier de beelden:

Zo kwamen klimaatactivisten het terrein van Schiphol op

01:14

Een aantal activisten zit nog vastgeketend aan privéjets. "We hebben onze handen er vol aan", zegt de woordvoerder van de marechaussee. De actie werd niet verwacht.

Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer heeft geen goed woord over voor de actievoerders. "Dit heeft niets te maken met de demonstratie zoals afgesproken. Deze actie is verboden, gevaarlijk en strafbaar."

Schilderij
Lees ook:
Schilderij Van Gogh niet beschadigd geraakt na demonstratie