Ga naar de inhoud
Honderden demonstranten

Klimaatactivisten knippen hekken Schiphol door en blokkeren privéjets

Demonstranten bij Schiphol Beeld © Extinction Rebellion

Klimaatactivisten van Greenpeace en Extinction Rebellion hebben hekken opengeknipt op Schiphol en zijn op verboden terrein van de luchthaven. Inmiddels zijn tientallen van hen gearresteerd door de Koninklijke Marechaussee. Ze worden overgebracht naar detentieruimtes binnen Schiphol.

De demonstranten hadden meerdere privéjets geblokkeerd. Volgens Greenpeace zijn op dit moment nog zeker 350 mensen op het terrein aanwezig. 

Schiphol zegt dat de marechaussee verantwoordelijk is voor de orde en veiligheid en dat daar nu de focus op ligt. "Wij vertrouwen erop dat het gezag de juiste keuzes maakt. Zij hebben daar nu de leiding", aldus de woordvoerder. 

'Verboden, gevaarlijke en strafbaar'

Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, waaronder Schiphol valt, heeft geen goed woord over voor de actievoerders. "Dit heeft niets te maken met de demonstratie zoals afgesproken. Deze actie is verboden, gevaarlijk en strafbaar."

Zo kwamen de activisten het terrein op: 

Zo kwamen klimaatactivisten het terrein van Schiphol op

01:14

Activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion demonstreren met de actie tegen de luchtvaart. De actievoerders zijn bezorgd om de klimaatcrisis en willen dat Schiphol verduurzaamt. Ook omwonenden van Schiphol zijn aanwezig, om te demonstreren tegen het lawaai.

Op beelden is ook te zien dat demonstranten via een vrachtwagen over het hek klimmen.

Er zijn vandaag twee verschillende demonstraties op en rond Schiphol. Zo houden Greenpeace samen met Extinction Rebellion dus een 'burgerlijk ongehoorzaam' actie tegen Schiphol, maar demonstreert onder meer Milieu Defensie samen met de Krimp Luchtvaart Coalitie op een 'vreedzame manier'.

Minder vliegen

Voor die laatste actie hadden zich tientallen mensen met protestborden verzameld voor het plein van de luchthaven. Zij eisen onder meer dat het aantal vliegbewegingen fors wordt verminderd, er meer treinen in Nederland komen en het openbaar vervoer betaalbaarder wordt.

Inmiddels zitten tientallen van hen nu op de grond in de aankomst- en vertrekhal van Schiphol. Begeleid door trommels en triangels zingen de deelnemers van de zogenoemde sit-in: "We are unstoppable, another world is possible". Aan de zit-actie doen ook omwonenden van Rotterdam The Hague Aiport mee. Zij houden een handtekeningenactie tegen de groeiplannen van de luchthaven bij Rotterdam.

Greenpeace vroeg eerder in een open brief aan Ruud Sondag, de nieuwe baas van Schiphol, om een schonere luchthaven. "Om te beginnen moet de CO2-uitstoot minimaal gehalveerd zijn in 2030. Zodat we klimaatverandering kunnen stoppen. Voor onze gezondheid, schone lucht en een natuur die weer kan opbloeien." 

'Immense opgave'

Sondag reageerde daar gisteren op. Hij schreef in een reactie op de website van het bedrijf: "Wij moeten als luchtvaartsector alles doen om stiller en schoner te worden. Dat is mijn beeld. De opgave is immens, maar haalbaar."

Hij gaf aan dat de demonstranten vandaag welkom zijn. Maar riep ook op om 'het netjes te houden'.