Ga naar de inhoud
Tot 40 procent meer betalen

Minister: geen compensatie voor hogere prijzen kinderopvang

Minister Van Gennip op het Binnenhof. Beeld © ANP

De kans dat ouders worden gecompenseerd voor de hoge tarieven in de kinderopvang volgend jaar is klein. Dat zegt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip (CDA) tegen RTL Nieuws. "Een compensatie komt er denk ik niet." Ouders gaan volgend jaar tot 40 procent meer betalen.

Aan de hoogte van de kinderopvangtoeslag wordt door het kabinet weinig gedaan, maar de eigen bijdrage voor ouders gaat volgend jaar wel flink omhoog. Vooral ouders met lagere en middeninkomens zullen dat voelen in hun portemonnee, bleek gisteren uit onderzoek van RTL Nieuws.

"Ik heb gezien dat de gemiddelde prijs van de kinderopvang meer stijgt dan de indexatie die wij aan de kinderopvangtoeslag hebben gegeven", zegt van Gennip in een reactie. Maar dat betekent volgens de minister niet automatisch dat het kabinet de portemonnee trekt, zoals dat bijvoorbeeld met de energiecompensatie is gedaan.

Kinderopvang
Lees ook:
Kinderopvang fors duurder in 2023, ouders betalen tot 40 procent meer

"Er ligt hier ook echt een verantwoordelijkheid voor de ondernemers", zegt Van Gennip. "Het is een private markt. De meeste van die ondernemers zijn hartstikke winstgevend. Ik denk dat er een serieus gesprek moet worden gevoerd met de sector over waar de winst naartoe gaat. Daar doen we ook al onderzoek naar."

'Moeder vaker thuis'

Tweede Kamerlid Fonda Sahla van coalitiepartij D66 noemt het 'zorgelijk' dat de kinderopvang volgend jaar veel duurder wordt. Haar partij maakte zich eerder hard voor de gratis kinderopvang, die vanaf 2025 deels wordt ingevoerd voor werkende ouders.

"We weten dat door hogere prijzen kwetsbare kinderen sneller thuis worden gehouden. Dat zorgt er vaak voor dat dan de moeder dan thuisblijft om voor de kinderen te zorgen. En we willen juist dat meer mensen gaan werken om de personeelstekorten aan te pakken."

Wen
Lees ook:
Wen er maar aan: langer wachten op je trein, zonnepaneel of kinderopvang

D66 wil volgens Sahla dat 'de minister de regie gaat pakken'. "We willen dat de minister zorgt dat het onderzoek naar het uurtarief in de kinderopvang sneller wordt afgerond. Volgens ons zou een maximum uurtarief een oplossing zijn. Hoeveel dat moet zijn moet ook uit het onderzoek blijken."

Acuut probleem

Voor oppositielid Peter Kwint van de SP gaat dat niet snel genoeg. "Dit is een acuut probleem waar nu iets aan moet worden gedaan. Ouders komen in de problemen door de hoge kosten. Straks gaan ouders hierdoor stoppen met werken, en dat juist nu met al die sectoren waar personeel hard nodig is."

Ook Kwint ziet oplossingen in een hoger te vergoeden uurtarief. Daarnaast steunt hij het onderzoek naar de winsten in de kinderopvangsector. "Daar moet je eerst wel kritisch naar kijken voordat je er geld bij gaat geven."

Bekijk ook: dit zijn de plannen van het kabinet voor gratis kinderopvang

02:39
Nu zitten we nog met hogere prijzen, maar over een paar jaar moet kinderopvang voor werkende ouders vrijwel gratis worden. Politiek verslaggever Roel Schreinemachers legt het je uit.