Ga naar de inhoud
Schadelijke stoffen hoger

Rechtbank: overheid moet optreden tegen verkoop filtersigaretten

Beeld © Sabine Joosten

De overheid moet meer doen tegen de verkoop van filtersigaretten. De manier om te meten hoeveel schadelijke stoffen er binnenkomen klopt niet, volgens de rechtbank in Rotterdam. Daardoor is de verkoop van deze sigaretten in strijd met de Tabaks- en rookwarenregeling.

Binnen zes weken moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hierop gaan handhaven. Of dat betekent dat filtersigaretten uit de handel genomen moeten worden, kan een woordvoerder van de rechtbank niet zeggen. De manier van handhaving is aan de NVWA en 'die heeft allerlei mogelijkheden daartoe'.

De NVWA laat weten de uitspraak te bestuderen en kan verder nog geen reactie geven. 

Deskundigen: filtersigaretten niet zomaar uit de schappen

Betekent dit dan dat alle filtersigaretten morgen uit de schappen gehaald moeten worden? Nee, zeggen de drie juristen die RTL Nieuws daarover heeft gesproken. Zij zijn niet eenduidig in al hun antwoorden, maar waar ze alle drie overeenkomen is dat het zeer onwaarschijnlijk is dat daartoe besloten wordt.

Waarschijnlijk gaan de tabaksfabrikanten in hoger beroep en zullen ze het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vragen om het besluit om te handhaven - gedurende dat hoger beroep - voor zich uit te schuiven. Zolang de uitspraak van het hof op zich laat wachten, bestaat de kans dat de filtersigaretten nog wel in deze vorm te koop zijn, zeggen de deskundigen.

Kleine gaatjes

Sigaretten worden getest door machines de rook op te laten zuigen. Vervolgens meet de machine hoeveel teer, nicotine en koolmonoxide daarbij vrijkomen. In de filters zitten kleine gaatjes, waardoor de machines ook schone lucht opzuigen. Daardoor verdunt de lucht en lijkt het alsof rokers minder schadelijke stoffen binnenkrijgen. Maar in de praktijk hebben rokers hun vingers en lippen op die gaatjes. "Daarmee worden dus niet de emissiewaarden gemeten die bij beoogd gebruik van een sigaret vrijkomen", concludeert de rechtbank. "Het is daarom niet duidelijk of filtersigaretten voldoen aan de wettelijke normen. Rokers kunnen dus veel meer schadelijke stoffen binnenkrijgen dan waarvan ze mogen uitgaan."

Buiten
Lees ook:
Buiten roken voor de kinderen? 'Derdehandsrook' ook schadelijk

De zaak was aangespannen door de Stichting Rookpreventie Jeugd. Die sprak over sjoemelsigaretten. "Ik kan het bijna niet geloven", zegt longarts Wanda de Kanter, die de zaak mede heeft aangespannen. "Ik ben te beduusd en kan het bijna niet geloven. De gevolgen hiervan zijn enorm. We staan nog maar aan het begin en ik verwacht dat er ook wel een beroep zal komen."

In deze explainer uit 2020 wordt uitgelegd waarom de meest dodelijke drug nog steeds legaal is:

Roken: waarom de meest dodelijke drug nog steeds legaal is

04:08
Jaarlijks sterven in Nederland bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.