Ga naar de inhoud
Twee jaar klachten

Zo'n duizend patiënten met post-covid zijn nu arbeidsongeschikt

Een patiënt met post-covid (archieffoto)

Ongeveer duizend patiënten die nu minstens twee jaar te kampen hebben met post-covidklachten, zijn in de eerste negen maanden van dit jaar volledig of gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard.

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) meldt dat in totaal 1239 mensen met post-covid, ook wel long covid genoemd, zijn beoordeeld volgens de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Van deze groep zijn zo'n 300 patiënten gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard.

Het merendeel is dus volledig arbeidsongeschikt, maar bij de meesten ziet het UWV dat een mogelijke verbetering van de situatie niet is uitgesloten. De patiënten met langdurige coronaklachten waren ongeveer 3 procent van alle WIA-beoordelingen.

Oorpiercing
Lees ook:
Oorpiercing tegen langdurige coronaklachten: niet bewezen, toch lange wachtlijst

"Ook de nieuwe cijfers laten weer zien dat de impact van langdurige coronaklachten op het leven van mensen groot is", zegt Chantal Gielen, medisch adviseur bij UWV. Er lopen verschillende onderzoeken naar de impact van de coronapandemie op de arbeidsongeschiktheid.

Na twee jaar

UWV bepaalt of werknemers die twee jaar ziek zijn en daardoor niet meer kunnen werken recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Het instituut kijkt dan naar het werk en welke mogelijkheden iemand nog heeft. Als iemand minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is, heeft diegene geen recht op een WIA-uitkering.

Bekijk ook: Zorgwerker Mariska dreigt door post-covid arbeidsongeschikt te worden

02:07
In deze video van begin dit jaar vertelt ambulanceverpleegkundige dat ze door post-covid arbeidsongeschikt dreigt te worden.
Bron: RTL Nieuws / ANP