Ga naar de inhoud
Museumplein

Amsterdam verplaatst betoging met complotdenker: 'Vrees voor wanorde'

Icke eerder in Londen. Beeld © Eyevine

Amsterdam heeft besloten de demonstratie Samen voor Nederland, die gepland staat voor aanstaande zondag, te verplaatsen. De Britse complotdenker David Icke is uitgenodigd om daar te spreken.

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier en politie) zegt dat de demonstratie niet op de Dam mag plaatsvinden, maar wel op het Museumplein. "In Amsterdam en daarbuiten is maatschappelijke onrust ontstaan over de komst van Icke naar de demonstratie. Op dit moment zijn drie tegendemonstraties aangemeld die in de buurt van de demonstratie Samen voor Nederland een tegengeluid willen laten horen", meldt de gemeente Amsterdam.

Omdat er op het Museumplein meer ruimte is en de politie meer overzicht heeft over verschillende groepen demonstranten dan op de Dam is daarom besloten de demonstratie te verplaatsen. De gemeente vreest voor 'wanordelijkheden'.

Toegang tot Nederland

Vorige maand deed de driehoek een verzoek aan de organisatie van de demonstratie om af te zien van het laten spreken van Icke, wegens zijn 'antisemitische en kwetsende uitspraken in het verleden'. Maar daaraan gaf de organisatie geen gehoor.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft nog geen antwoord gegeven aan de driehoek op de vraag of Icke toegang tot Nederland ontzegd kan worden.

Amsterdam
Lees ook:
Amsterdam wil complotdenker Icke weren van demonstratie

"Mocht Icke niet naar Nederland of Amsterdam komen dan handhaaft de driehoek de aanwijzing tot verplaatsing, omdat het mogelijk is dat hij via een videoverbinding de demonstratie alsnog toespreekt", aldus de gemeente. "Ook dan zijn wanordelijkheden te verwachten en is de Dam als locatie voor de demonstratie te risicovol."

Samen voor Nederland is niet blij met de beslissing en 'beraadt zich op verdere stappen'. Een gang naar de rechter wordt niet uitgesloten, zo staat in een persbericht.