Ga naar de inhoud
Zaak was zo goed als rond

Proces over moord Peter R. de Vries moet worden overgedaan

De rechtbank in Amsterdam. Beeld © ANP

Het proces over de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries moet opnieuw gevoerd worden. Dat is duidelijk geworden tijdens de rechtszaak vandaag in Amsterdam.

Eigenlijk was de strafzaak tegen de twee uitvoerders van de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries al zo goed als rond.

Tegen de twee verdachten was levenslang geëist en in juli zou de rechter uitspraak doen. Maar vlak voordat het zover was, kwam het Openbaar Ministerie (OM) met nieuwe informatie over mogelijke opdrachtgevers van de moord. Daardoor werd de zaak heropend en de uitspraak uitgesteld.

Rechter geëmigreerd

En dan is er nog iets aan de hand: een van de rechters is geëmigreerd en moet dus vervangen worden, maar dat is niet zomaar toegestaan. De wet schrijft voor dat het proces opnieuw uitgevoerd moet worden, tenzij alle partijen het erover eens zijn dat het door kan gaan.

En dat is niet het geval. "De advocaten van verdachte Kamil E. willen dat de zaak opnieuw moet, dus dat gaat gebeuren", zegt verslaggever Eelco Hiltermann. "De vraag is nu vooral in welke vorm dat gegoten gaat worden. Het OM wil 'zo min mogelijk bezwarend' voor de nabestaanden.

Of echt alles opnieuw behandeld moet worden, bijvoorbeeld ook de slachtofferverklaringen en de volledige onderbouwing van de strafeisen, wordt op een later moment duidelijk.

Dan die nieuwe informatie waar het OM mee kwam. Aan de hand daarvan zijn begin juli drie nieuwe verdachten aangehouden. Deze week maakte de rechtbank bekend dat hun strafzaak tegelijkertijd gaat worden behandeld met die van de twee vermoedelijke uitvoerders. 

De zaak loopt flinke vertraging op en de nabestaanden en de verdachten zullen nog langer moeten wachten op een vonnis. 

Neergeschoten in Amsterdam

Peter R. de Vries (64) werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed ruim een week later in een ziekenhuis. Verdachten Delano G. en Kamil E. konden kort na de aanslag worden aangehouden. De moord schokte heel Nederland.

Rechtbank
Lees ook:
Rechtbank behandelt strafzaken Peter R. de Vries tegelijk

Vermeend Schutter G. (23) en vermeend chauffeur E. (36) hebben altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben. G. heeft naast zijn ontkenning verder alleen maar gezwegen.

Betrokkenheid Taghi

Meteen na de moord werd aangenomen dat Ridouan Taghi er iets mee te maken heeft, wat hij overigens zelf nadrukkelijk ontkent. Tegen hem is inmiddels levenslang geëist in het grootscheepse liquidatieproces Marengo.

Nabil B. is kroongetuige in dat proces. Eerder werden zijn broer Reduan en zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. De rol als vertrouwenspersoon en adviseur van B. lijkt De Vries fataal te zijn geworden.

Taghi
Lees ook:
Taghi in rechtszaal: 'Ik word als een monster neergezet'