Ga naar de inhoud
Door inflatie

NS verhoogt prijs treinreizen volgend jaar met 5,5 procent

(Archieffoto) Beeld © ANP

Met de trein reizen wordt volgend jaar duurder. Wie in de 2e klas reist, betaalt 5,5 procent extra. Een enkele reis van Den Haag naar Groningen gaat daardoor bijna 30 euro kosten. Reizigers in de 1e klas gaan zelfs 7,4 procent meer betalen en ook de meeste abonnementen worden duurder.

De NS past de tarieven elk jaar aan op basis van de verwachte inflatie. Ook het bedrag dat de Nederlandse Spoorwegen jaarlijks betaalt aan ProRail voor het gebruik van het spoornetwerk bepaalt de prijs van de treinkaartjes. Over de hele linie gaan de prijzen gemiddeld met 4,3 procent omhoog.

Deze prijsstijgingen zijn volgens de NS lager dan de huidige inflatie, waardoor het bedrijf er zelf op achteruit gaat. 

Hoge inflatie

NS-topman Tjalling Smit, verantwoordelijk voor treinkaartjes en abonnementen, zegt tegen persbureau ANP dat hij de prijs van een treinkaartje betaalbaar wil houden. Tijdens de coronacrisis leed de NS zware verliezen, maar Smit wil die niet bij de reiziger terecht laten komen.

Forse
Lees ook:
Forse verhoging prijzen bus, trein- en metrokaartjes dreigt volgend jaar

Datzelfde geldt voor de hoge inflatie, zegt Smit. "Voor 2022 en 2023 wordt een totale inflatie van bijna 13 procent verwacht. Reizen met de trein wordt in deze twee jaren 6,3 procent duurder. Dat verschil kost ons naar verwachting meer dan 100 miljoen euro." De NS legt dat bedrag zelf bij.

Fors duurder in 1e klas

Toch worden de losse treinkaartjes straks dus 5,5 procent duurder. Een enkele reis van Den Haag naar Groningen kost nu nog 27,90 euro. Volgend jaar betaal je daar 29,44 euro voor. Diezelfde reis in de 1e klas kost straks geen 46,59 euro meer maar 53,04 euro.

De NS zegt dat het reizen voor forenzen aantrekkelijker wil maken. Daarom wordt de prijs voor een abonnement waarmee je onbeperkt kunt reizen met 2,4 procent verlaagd. Nu kost zo'n abonnement nog 362,40 euro per maand. Ook voor abonnementen waarmee je onbeperkt op één traject kan reizen, geldt deze prijsverlaging.

Kersverse
Lees ook:
Kersverse NS-directeur Wouter Koolmees begint als conducteur

Andere abonnementen, waarmee je bijvoorbeeld onbeperkt in de daluren kan reizen, worden ook duurder. Het dalurenabonnement stijgt van 107,90 euro per maand met ruim 10 procent naar 119,95 euro per maand.

Nog nooit zoveel klachten

De prijsstijgingen komen op hetzelfde moment dat de NS kampt met een personeelstekort. Daardoor ondervonden reizigers de afgelopen maanden al veel problemen door overvolle en vaak kortere treinen.

Reizigersorganisatie Rover maakte deze week bekend dat er nog niet eerder zoveel klachten van reizigers zijn binnengekomen in oktober. Vanaf volgende week wordt de dienstregeling bovendien nog verder versoberd.

NS:
Lees ook:
NS: problemen met personeel te laat onderkend

Rover zegt in een reactie dat de prijsverhoging 'op geen enkele manier gerechtvaardigd is'. De NS zou wat Rover betreft moeten afzien van de prijsverhogingen, omdat de reiziger 'fors meer gaat betalen voor fors minder aanbod'.

"NS vraagt nu echt te veel van de reiziger", stelt Rover-directeur Freek Bos. "Wij zien het als maatschappelijke plicht van NS om reizigers niet de trein uit te jagen. Ook zonder exorbitante prijsverhoging zal NS hiervoor in 2023 alle zeilen moeten bijzetten."