Ga naar de inhoud
5 verdachten

Opnieuw aanhoudingen voor handel in honderden coronabewijzen

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De politie heeft vandaag opnieuw mensen opgepakt voor de handel in honderden coronabewijzen. Het gaat om vier mannen en een vrouw tussen de 22 en 37 jaar.

Zij worden ervan verdacht tientallen tot honderden valse coronabewijzen per persoon te hebben verhandeld. In totaal verdienden zij hiermee volgens de politie naar schatting vele tienduizenden euro’s.

De politie arresteerde eind vorig jaar al vijf mensen die als extern ingehuurde medewerkers van de GGD op Schiphol valse coronabewijzen zouden hebben aangemaakt en verkocht.

Meerdere tussenhandelaren

Met deze QR-codes konden mensen die mogelijk corona hadden, zich niet wilden laten testen of niet gevaccineerd waren toch toegang krijgen tot veel openbare plekken. Een van de gearresteerden maakte gebruik van meerdere tussenhandelaren, waarna de vijf nieuwe verdachten bij de politie in beeld kwamen.

Tienduizenden
Lees ook:
Tienduizenden valse QR-codes in omloop na grootschalige fraude GGD Schiphol

De verdachten zijn dus deze tussenhandelaren. Zij stuurden via WhatsApp BSN-nummers en geboortedata van mensen die een coronabewijs wilden hebben naar de uitzendkrachten die werkten bij de GGD. Die maakte vervolgens een QR-code voor de tussenhandelaar om te verkopen. Op deze manier verhandelden de vijf verdachten tientallen tot honderden codes per persoon, voor honderden euro’s per code.

Woningen onderzocht

De politie heeft ook acht woningen doorzocht in De Rijp, Amsterdam, Amstelveen, Almere en Utrecht. Er wordt nog uitgekeken naar drie andere verdachten die te maken hebben met de coronabewijzenhandel. Zij verhandelden waarschijnlijk op kleinere schaal QR-codes.