Ga naar de inhoud
Meningsverschil

Rijksmuseum: 'Meisje met de fluit is wél een Vermeer'

Het meisje met de fluit Beeld © Johannes Vermeer

Amerikaanse onderzoekers stellen dat het schilderij 'Meisje met de fluit' niet is geschilderd door Johannes Vermeer, maar het Rijksmuseum zegt er juist niet aan te twijfelen dat het werk van de meester zelf is. "We verschillen van mening."

Onlangs maakte The National Gallery of Art in Washington, die het werk in bezit heeft, op basis van eigen onderzoek bekend dat het schilderij niet door de Nederlandse kunstschilder zelf, maar vermoedelijk door een leerling gemaakt is.

Maar het Rijksmuseum, waar het werk vanaf 10 februari te zien is, denkt daar dus anders over. Het Amsterdamse museum laat weten zelf 'uitgebreid, technisch en kunsthistorisch onderzoek' te doen naar het leven en het werk van de kunstenaar. "Dit onderzoek heeft nieuwe inzichten opgeleverd waardoor wij op dit moment een andere conclusie trekken. Wij gaan er vooralsnog vanuit dat Meisje met de fluit tot het oeuvre van Vermeer behoort", laat het museum weten. 

'Allemaal happy'

Volgens Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, hebben de verschillende onderzoeksresultaten geen invloed op de band met het kunstinstituut in Washington. 

"We verschillen van mening. Dat hebben we uitgebreid besproken en daar zijn we allemaal happy mee", liet hij gisteren weten aan The Guardian. Op de vraag van de Britse krant of sprake was van onderlinge irritatie antwoordde hij: "Nee. Absoluut niet." Volgens Dibbits heeft het kunstinstituut in Washington vier werken van Vermeer onderzocht en het Rijks tien.

Meisje met de parel 

Naast Meisje met de fluit leent het Rijksmuseum nog drie andere werken van Vermeer van The National Gallery. Ook zijn er schilderijen van de grootmeester te zien uit het Louvre in Parijs en The Frick Collection en het Metropolitan Museum of Art in New York. Het Mauritshuis leent Meisje met de parel uit, dat vorige week nog met lijm werd besmeurd door klimaatactivisten, maar niet werd beschadigd. Ook is Gezicht op Delft uit het Haagse museum te zien. In totaal toont het Rijksmuseum 28 schilderijen van de 17de-eeuwse meester. 

Verdachten
Lees ook:
Verdachten klimaatactie Meisje met de parel voor supersnelrechter