Ga naar de inhoud
Hoge Veluwe

Wolvensoap krijgt nieuwe wending: provincie wil schieten met paintballgeweer

Archiefbeeld. Beeld © iStock

De wolvenkwestie in Het Nationale Park De Hoge Veluwe houdt de gemoederen nog steeds bezig. Om de wolven uit de buurt van mensen te houden, willen de provincie Gelderland en de directie van het park de roofdieren nu met paintballgeweren laten beschieten.

Op de website van de provincie Gelderland staat dat hiervoor een speciale ontheffing noodzakelijk is. Die ontheffing blijkt te zijn ingegaan op 27 oktober. 

Alleen schieten in park

De ontheffing voor het schieten met verfkogeltjes geldt voor heel Gelderland, maar zal vooralsnog alleen ingezet worden in het nationale park omdat wolven op andere plekken geen probleemgedrag vertonen.

De Faunabescherming had vorige week aangifte gedaan tegen de directie van het park omdat die één of meerdere wolven tam zou laten maken. Vorige week dook een video op van een wolf in het natuurpark die dicht bij enkele bezoekers loopt. Het park waarschuwde op zijn website voor de wolf.

Faunabescherming
Lees ook:
Faunabescherming doet aangifte tegen Hoge Veluwe om 'tamme wolf'

De Faunabescherming deed aangifte omdat die het park ervan verdenkt de wolven 's nachts tam te maken. Daarmee zou het park niet aan de zorgplicht voldoen. "Het moeten wilde wolven blijven, ze moeten de mens niet opzoeken. Dat doen ze wel als ze tam worden gemaakt", stelt de Faunabescherming. 

De Faunabescherming laat nu in een reactie aan RTL Nieuws weten dat het schieten met een paintballgeweer op wolven niet toegestaan is. Als de vergunning wordt verleend aan de provincie Gelderland, zal de Faunabescherming naar de rechter stappen. 

Internationaal beschermd

In het integraal wolvenplan, dat alle provincies samen in 2019 hebben opgesteld, staat beschreven wat er moet gebeuren met een gevaarlijke wolf. De wolf is internationaal beschermd en mag eigenlijk niet worden verstoord, verjaagd of afgeschoten. Daarvan kan worden afgeweken met de wet Natuurbeheer als er geen andere oplossingen zijn.

Debat
Lees ook:
Debat over wolven in Nederland dreigt in ruzie te ontaarden

Het afschrikken van wolven met paintballs of rubberkogels is overigens in het buitenland wel vaker gedaan. In het Duitse dorp Wippingen was dat in 2021 ook het geval en in het Amerikaanse Yellowstone National Park werden de wolven eveneens afgeschrikt door ze te beschieten met een paintballgeweer.

Bekijk ook: Wolvenfamilie Veluwe voor het eerst te zien op camera

00:35
Bijzondere beelden van de wolvenfamilie die op de Veluwe gevestigd is.