Ga naar de inhoud
WK Qatar

Omstreden WK-reclame Jumbo van televisie gehaald na lading kritiek

Rapper Donnie loopt voorop in de polonaise, in de WK-reclame van Jumbo. Beeld © Screenshot video, Facebook Jumbo Supermarkten

De WK-reclame van Jumbo wordt niet langer uitgezonden op televisie. Dat heeft de supermarktketen besloten na zware kritiek. Op sociale media werd fel gereageerd op de dansende Oranjefans die als bouwvakkers in polonaise over een bouwsteiger lopen. Het beeld staat in schril contrast met de duizenden arbeidsmigranten in Qatar die zijn omgekomen bij onder meer de bouw van de stadions.

Jumbo laat in een reactie op vragen van RTL Nieuws weten: "Jumbo heeft per direct besloten om de WK-televisiereclame die gisteravond voor het eerst te zien was stop te zetten. We realiseren ons nu dat in deze reclame een link te maken is naar de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Qatar en dat is nooit onze bedoeling geweest. Dit betreuren we ten zeerste en we bieden hiervoor onze welgemeende excuses aan."

Polonaise

De WK-reclame was gisteren voor het eerst te zien op televisie en via de socialemediakanalen van Jumbo. Daarin zijn meerdere BN'ers te zien, zoals Frank Lammers, René Froger, Gerard Joling en rapper Donnie. Er wordt met veel enthousiasme gedanst en gezongen. 'Een beetje doorwerken, dan zijn we op tijd thuis voor de wedstrijd', zegt rapper Donnie op een gegeven moment tegen een horde aan Oranjefans die aan het werk gaan als bouwvakkers.

Vervolgens leidt hij ze, al zingend, door de bouwsteigers. 'We lopen de polonaise, gaan nooit meer slapen'.

Verschillende mensen hadden ook een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC) over de WK-commercial. Om hoeveel klachten het ging, was niet bekend.

Snoeiharde
Lees ook:
Snoeiharde kritiek op WK-reclame Jumbo met dansende bouwvakkers