Nederland

Kinderen meer leren? Zet sociale docent voor de klas

20 juni 2016 08:23 Aangepast: 20 juni 2016 10:24
Archieffoto Beeld © ANP

Kinderen leren meer als er een sociale leerkracht voor de klas staat, die voor meer interactie in de klas zorgt. Het heeft dus zin om de sociale vaardigheden van docenten te verbeteren, blijkt uit onderzoek van het CPB.

Zodra er meer interactie is tussen de leerlingen en de docenten, lukt het de leerlingen beter om zich de stof eigen te maken. De sociale vaardigheden van docenten zijn gelukkig goed te trainen. Zodra docenten bijvoorbeeld feedback krijgen op hun sociale vaardigheden en hun lessen op basis daarvan verbeteren, doen leerlingen het al beter in de klas.

Grote leerwinsten

Als collega's de les observeren en tips geven, levert dat leerwinsten van 16 procent van een onderwijsniveau op, en zodra externe trainers de les observeren, stijgt de leerwinst tot 42 procent van een onderwijsniveau.

Daarnaast is het belangrijk dat docenten veel ervaring hebben. Als een leerkracht goed wordt ingewerkt, levert dat bijna een kwart van een onderwijsniveau winst op.

Gescheiden niveaus

Ook kan het volgens het onderzoek goed zijn voor de leerlingen om les te krijgen op verschillende niveaus. Door de leerlingen op de basisschool te verdelen in groepen die ondergemiddeld en bovengemiddeld presteren, kunnen ze uiteindelijk bijna een half onderwijsniveau hoger scoren.

Die bevinding is opvallend, omdat tot nu toe juist werd aangenomen dat er veel talent verloren gaat door een vroege selectie in het onderwijs. Volgens de OESO leidt de vroege selectie ook tot kansenongelijkheid.

Wat kunnen ouders doen?

Gelukkig kunnen ouders er thuis ook voor zorgen dat hun kinderen beter presteren op school. Zodra ouders vaker vragen naar hoe het op school gaat en of hun kinderen hun huiswerk al gemaakt hebben, stijgen de leerprestaties van hun kinderen gemiddeld met 12 procent van een onderwijsniveau.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore