Het coronamedicijn Paxlovid moet worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut aan minister Kuipers van Volksgezondheid. Zes vragen en antwoorden over het medicijn.
Dat Paxlovid nu wordt opgenomen in het basispakket, betekent dat patiënten er niet meer extra voor hoeven te betalen. Artsen zullen het middel daardoor eerder voorschrijven, maar het medicijn is niet voor iedereen bedoeld.
1. Voor wie is Paxlovid?
Alleen mensen die een heel hoog risico lopen op een ernstige ontwikkeling van de ziekte komen in aanmerking voor dit medicijn. "Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen bij wie het vaccin niet goed aankomt door een onderliggende ziekte die het immuunsysteem beïnvloedt, of door ouderdom", zegt Joost Wiersinga, internist-infectioloog bij het UMC Amsterdam. "Voor die patiënten is dit een heel mooie aanvulling op de middelen die we al hebben."
Het gaat naast ouderen om mensen met ernstige hart- of longaandoeningen, en mensen die vanwege bijvoorbeeld een orgaantransplantatie of recente chemotherapie een ernstig verminderde afweer hebben.
2. Hoe werkt het?
Patiënten slikken tweemaal daags drie pillen, en doen dat vijf dagen lang. "Dit middel remt de vermenigvuldiging van het virus in het menselijk lichaam", zegt Wiersinga. "Doordat het virus zich minder snel vermenigvuldigt, is het ziekteverloop milder."

Het is daarbij wel van belang dat de coronabesmetting op tijd wordt vastgesteld én dat de patient op tijd begint met de pillenkuur. "Het is belangrijk dat je de pillen zo snel mogelijk neemt nadat je klachten krijgt, binnen vijf tot zeven dagen nadat je covid ontwikkelt", leg de arts uit.
3. Vanaf wanneer is het beschikbaar?
Nu het Zorginstituut het advies heeft gegeven om Paxlovid in het basispakket op te nemen, duurt het naar verwachting nog enkele weken voor artsen het middel ook daadwerkelijk kunnen voorschrijven.
"We verwachten dat de minister het advies overneemt", laat een woordvoerder van het Zorginstituut weten. "In de regel reageert de minister binnen een paar weken. Vaak is het kort daarna mogelijk het middel voor te schrijven."
4. Waarom komt het nu pas in het basispakket?
Paxlovid werd al in januari goedgekeurd voor gebruik in Nederland door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Dat het middel nu pas in het basispakket komt, heeft ermee te maken dat het Zorginstituut voor de beoordeling lang moest wachten op informatie van fabrikant Pfizer, legt de woordvoerder uit: "Het ging om onderzoek waaruit blijkt dat het middel van toegevoegde waarde is. Die informatie heeft Pfizer in september met ons gedeeld. Daarna hebben wij haast gemaakt met het advies, om een eventuele najaarsgolf voor te zijn."
5. Wat kost het?
Fabrikant Pfizer vraagt voor een volledige pillenkuur 1242 euro. Dat is meer dan eerder werd verwacht. Volgens persbureau Reuters betaalt de Amerikaanse overheid bijvoorbeeld slechts 535 euro per kuur.

Een woordvoerder van het Zorginstituut laat weten nog wel ruimte voor onderhandeling tussen het ministerie en de fabrikant te zien. "Maar dat is aan de minister."
Het opnemen van Paxlovid in het basispakket kost de samenleving komend jaar naar verwachting tussen de 33 en 74 miljoen euro.
6. Komen er nog meer medicijnen aan?
Paxlovid is niet het enige medicijn dat kan zorgen voor een milder verloop van coronabesmettingen. Het ministerie voor Volksgezondheid laat weten dat momenteel ook een inkoopprocedure loopt voor het medicijn Lagevrio, een andere coronapil. Dat medicijn moet nog wel worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.