Ga naar de inhoud
Terughalen noodzakelijk

Opgehaalde IS-vrouwen en kinderen aangekomen in Nederland

Een busje van de Dienst Justitiële Inrichtingen bij de gevangenis in Zwolle. Beeld © ANP

Twaalf Nederlandse vrouwen die worden verdacht van terroristische misdrijven en hun 28 kinderen zijn gisteravond laat in Nederland aangekomen. De betrokkenen zaten al jarenlang vast in kampen in het noorden van Syrië.

Ze werden in opdracht van het kabinet opgehaald en naar Nederland overgebracht. Terughalen was noodzakelijk, omdat anders de strafvervolging zou worden beëindigd en de vrouwen niet meer berecht zouden kunnen worden.

Terreurafdeling Zwolle

Volgens ingewijden zijn de vrouwen na de landing meteen aangehouden en worden ze overgebracht naar de gevangenis in Zwolle. Daar is een terreurafdeling voor vrouwen. Het Openbaar Ministerie zal ze snel voorgeleiden bij de rechtbank.

De kinderen worden na aankomst overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming en in instellingen geplaatst. Daar worden ze zeker drie maanden lang door deskundigen onderzocht en geobserveerd.

Twaalf
Lees ook:
Twaalf Nederlandse IS-vrouwen en 28 kinderen opgehaald uit Syrië

Het kabinet is altijd terughoudend geweest met het ophalen van de vrouwen die er destijds zelf voor hebben gekozen om naar Syrië te gaan, onder meer omdat een dergelijke operatie te gevaarlijk zou zijn. Maar onder druk van de rechtbank en een Tweede Kamermeerderheid kwam het kabinet toch in actie. 

Bekijk hier beelden uit Al-Hol, het kamp in het noordoosten van Syrië waar vrouwen en kinderen uit het gevallen kalifaat worden opgevangen:

Beelden uit kamp Al-Hol: 'Islamitische Staat blijft bestaan'

01:59
Het kalifaat is gevallen, maar leeft nog voort in een radicaal gedachtengoed.

De vrouwen en kinderen zijn na 'een zorgvuldig voorbereidingsproces' via een 'speciale operatie' naar Nederland gehaald, melden de ministeries van Justitie en Veiligheid, Defensie en Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

De betrokken vrouwen hadden via hun advocaten aangegeven dat ze naar Nederland willen. Het is de grootste groep Syriëgangers die is opgehaald. Tot nu toe gingen enkele IS-vrouwen hen voor.

De afgelopen jaren zijn meerdere vrouwen in Nederland veroordeeld voor hun steun aan terreurgroep IS. Volgens justitie liggen er nu geen terugkeerverzoeken van andere vrouwen meer op de plank.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS