Ga naar de inhoud
Meeste in Almere

Sinds eind vorig jaar flinke groei elektrische auto's in Nederland

Elektrische auto's in een parkeergarage in Amsterdam, ter illustratie. Beeld © Getty Images

Er rijden momenteel ruim 300.000 elektrische auto's in Nederland. Dat zijn er bijna 60.000 meer dan eind vorig jaar. Naar verhouding rijden in de gemeente Almere de meeste elektrische voertuigen rond.

Op 31 december 2021 hadden we in Nederland 243.662 elektrische auto's, blijkt uit cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eind september van dit jaar waren er 59.565 bijgekomen, dus toen kwam het totaal aantal elektrische auto's in Nederland op 303.227.  

In Almere is ruim 15 procent van de geregistreerde voertuigen elektrisch. Daarna volgen Houten, Breda, Amersfoort en Tynaarlo. Volgens de Volkskrant zitten in deze gemeenten één of meerdere vestigingen van leasebedrijven, wat het hoge aantal elektrische auto's kan verklaren.

Minste op Vlieland

Op Vlieland en in de Groningse gemeentes Pekela en Westerwolde rijden de minste mensen elektrisch. Hier is minder dan 1 procent van de auto' uitstootvrij, blijkt uit de cijfers.

Alle
Lees ook:
Alle nieuwe auto's verplicht uitstootvrij in 2035: 'Maakt auto zeker duurder'

Vorige week werd bekend dat alle nieuwe auto's in Europa vanaf 2035 uitstootvrij moeten zijn. De cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de Volkskrant ook heeft opgevraagd, laten zien dat dit jaar tot nu toe 21 procent van de verkochte auto's uitstootvrij was. Al met al werden er 6500 elektrische auto's per maand verkocht.

Fractie van het totale wagenpark

Nooit eerder was het aandeel nieuwe elektrische auto's zo hoog. Maar in totaal gaat het nog altijd slechts om een fractie van het totale Nederlandse wagenpark: slechts 3,3 procent van de auto's is emissievrij.

Bekijk ook: tractors kunnen ook groen rijden

01:46
TTractoren klinken misschien niet heel klimaatvriendelijk, maar Bert laat zien dat het ook op de trekker heel groen kan.