Ga naar de inhoud
Afwijkingen

'Schattige' kat met vouwoortjes eigenlijk heel zielig, NVWA waarschuwt fokkers

De gevouwen oortjes maken de Scottish Fold uniek. Beeld © Getty

Gevouwen oortjes en bolle wangen, dat is wat de Scottish Fold-kat (ook wel Schotse vouwoorkat) uniek maakt. Het is tegelijkertijd de reden dat de katten kampen met allerlei gezondheidsproblemen. De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil fokkers daarom nu harder aanpakken.

Hoeveel Scottish Fold-katten er jaarlijks precies worden verkocht, is niet bekend, maar dat het ras populair is, staat buiten kijf. De NVWA ziet zelfs een trend in huisdieren met 'steeds extremere uiterlijke kenmerken, waarbij de dieren te lijden hebben onder hun uiterlijk'.

Wie een Scottish Fold wil, kan dan ook bij tal van fokkers terecht. En dat terwijl het fokken van dieren op een manier 'waarbij het welzijn of de gezondheid van het dier of de nakomelingen worden benadeeld' bij wet al sinds 2014 verboden is.

Dat de katten toch te koop zijn, komt omdat het handelen en verkopen van de katten niet verboden is. "Dat is afschuwelijk", zegt dierenarts Kelly Kessen van dierenrechtenorganisatie Dier en Recht. Want juist die schattige oren zorgen voor veel pijn, legt ze uit.

Ook onder beroemdheden is de Scottish Fold populair. Zoals, hieronder op de foto, heeft Taylor Swift er één, maar ook Ed Sheeran en Enzo Knol zijn fan van het ras.

Kraakbeenafwijking

In het geval van de Scottish Fold worden de bijzondere oren veroorzaakt door een kraakbeenafwijking, zegt Kessen. Die afwijking zorgt voor ontstekingen in het hele lichaam. "Als dat in een ernstige vorm is, dan zie je dat je kat kreupel loopt. Is het een minder ernstige vorm, dan zie je misschien niets aan het loopje en slaapt de kat meer, maar heeft ze toch pijn."

De Voedsel en Warenautoriteit heeft waarschuwingsbrieven gestuurd naar duizend fokkers en handelaren en gaat per direct strenger controleren. Boetes kunnen oplopen tot 1500 euro.

Bekijk ook: Niet fokken met de mopshond

02:23
Eerder maakte EditieNL deze video over het fokken met mopshonden. Het is verboden om de honden met korte snuiten te blijven kruisen.