Ga naar de inhoud
Alleen een e-mail

Na 24 jaar sober vertrek Arib: geen afscheid oud-Kamervoorzitter

Archiefbeeld van Khadija Arib, toen zij nog Kamervoorzitter was. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Khadija Arib vertrekt na 24 jaar zonder afscheid uit de Tweede Kamer. Arib schrijft geen afscheidsbrief en komt ook niet naar de Kamer om afscheid te nemen. Deze week stuurt Arib een mail naar de Kamer dat ze vertrekt.

De PvdA-politica bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf. Khadija Arib was tussen 2016 en 2021 voorzitter van de Tweede Kamer. Een maand geleden kwam naar buiten dat er een onderzoek komt naar het gedrag van Arib tijdens haar voorzitterschap.

Onafhankelijk onderzoek

In twee anonieme brieven werd melding gemaakt van een sociaal onveilige werkomgeving destijds. Op advies van de landsadvocaat besloot het dagelijks bestuur van de Kamer (presidium) unaniem over te gaan tot een onafhankelijk onderzoek.

Dat Arib meer steun had verwacht van haar partij, de PvdA, maar die niet kreeg nadat het nieuws naar buiten kwam, zie je in deze video:

'Arib had meer steun verwacht van PvdA, maar niet gekregen'

01:34
Een paar weken geleden werd bekend dat het dagelijks bestuur van de Kamer onderzoek laat doen naar mogelijk wangedrag van Arib.

Arib wil verder niks zeggen, laat ze weten. "Ik heb op 1 oktober een verklaring gegeven over de redenen van mijn vertrek en daar heb ik niets aan toe te voegen."

'Machtsmisbruik'

Ze liet toen weten het niet eens te zijn met het besluit om een extern onderzoek in te stellen. Ze beschuldigde het presidium onder meer van machtsmisbruik. Een eventuele afscheidsbrief van Arib zou door haar opvolger, Kamervoorzitter Vera Bergkamp, worden voorgelezen. 

PvdA-leider:
Lees ook:
PvdA-leider: 'Pijnlijk dat Arib steun van de partij niet heeft gevoeld'