Ga naar de inhoud
'Dit schokt ons extra'

Levenslange celstraf geëist voor vergismoord op klusjesman in Beuningen

Klusjesman Mehmet Kiliçsoy werd uit het niets doodgeschoten.

In de rechtszaak over de vergismoord op Mehmet Kiliçsoy in het Gelderse Beuningen zijn celstraffen van twintig jaar tot levenslang geëist. De klusjesman werd twee jaar geleden uit het niets doodgeschoten.

Dat gebeurde door twee gemaskerde mannen die op 6 juli 2020 op het Thorbeckeplein in Beuningen rond 08.30 uur het vuur openden. De 49-jarige Kiliçsoy werd in zijn hoofd en bovenlichaam geraakt en overleed onderweg naar het ziekenhuis. 

Na een uitgebreid onderzoek konden het Openbaar Ministerie en de politie nooit een motief vinden voor het feit dat Kiliçsoy dood moest. Daarom gaan zij uit van een 'vergismoord'. Er is nooit duidelijk geworden wie er wel geliquideerd moest worden en welk motief hierachter zou schuilen. Wel konden er al snel zes mannen opgepakt worden voor de moord.

'Zelf pleegt hij geen geweld'

Zij stonden vandaag terecht en hoorden de officier van justitie de strafeis uitspreken. Zo is tegen Jomairo D. (29) uit Amsterdam een levenslange celstraf geëist. Hij wordt verdacht van het regisseren en organiseren van de moord. Volgens het OM stuurde hij op afstand 'zijn soldaten' aan met versleutelde berichten. "Zelf pleegt hij geen geweld", zei de officier. "Dat laat hij door anderen doen. Eventuele onschuldige - verkeerde - slachtoffers worden min of meer gezien als bedrijfsongeval."

Persoonsverwisseling:
Lees ook:
Persoonsverwisseling: moord op Nijmeegse klusjesman Mehmet (49) was vergissing

De officier zei dat deze zaak 'ons allemaal aangaat omdat we allemaal, toevallig met een kaal hoofd of een bepaalde neus, toevallig met een overall aan of rijdend in een bepaald soort auto, slachtoffer kunnen worden van een vergismoord'. "Daar kun je helemaal niets aan doen om dat te voorkomen. Conflicten vermijden helpt niet, extra opletten helpt niet. En omdat het iedereen kan overkomen, schokt dit soort moorden de maatschappij nog eens extra."

'Nabestaanden hebben veel vragen'

Dat D. zwijgt, en de nabestaanden - de vrouw van Kiliçsoy en zijn drie kinderen - hierdoor met extra veel vragen achterblijven, wordt D. zwaar aangerekend.

Daarnaast heeft D. meer op zijn kerfstok, zo wordt hij ook verdacht van een liquidatiepoging bij een chaletpark in het Utrechtse Tienhoven op 4 juni 2020. Daarnaast staat D. terecht voor voorbereidingshandelingen van een moordpoging op Anis B., de criminele vriend van de later in de Amsterdamse Maassluisstraat doodgeschoten Ayla Mintjes.

De vijf medeverdachten, de 'soldaten van D.' met leeftijden van 21 tot 33 jaar, hoorden in de rechtbank celstraffen van twintig tot 28 jaar tegen zich eisen. Drie van hen worden ook verdacht van betrokkenheid bij de beschieting in Tienhoven. De rechtbank in Arnhem doet op 20 december uitspraak.