Ga naar de inhoud
Eis was 10 jaar cel

Bestuurder krijgt 5 jaar cel voor doodrijden tieners Esmée en Ilse

De scooter na de aanrijding in Alblasserdam Beeld © ANP

De man die op 6 mei in Alblasserdam de tieners Esmée (19) en Ilse (18) doodreed, is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. 

Na het uitzitten van zijn tijd in de cel raakt dader Abdelghafour El B. (25) voor nog eens tien jaar zijn rijbewijs kwijt.

Geen dubbele doodslag

De straf is aanzienlijk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had gevraagd om tien jaar cel en dezelfde rijontzegging, omdat El B. schuldig zou zijn aan dubbele doodslag op de jonge vrouwen.

Maar de rechters vonden dat de automobilist, die in het verleden al 52 boetes voor verkeersovertredingen kreeg, 'niet het oogmerk had om iemand van het leven te beroven'. Daarom werd hij alleen schuldig bevonden aan roekeloos rijgedrag.

Verdachte
Lees ook
Verdachte dodelijk scooterongeval Alblasserdam reed veel vaker te hard

Onaanvaardbare risico's

"De zwaarste vorm van schuld in het verkeer", lichtten de rechters toe. "Hij heeft zijn stuurmanskunsten overschat, maar ging er niet vanuit dat hij een dodelijk ongeval zou veroorzaken. Hij heeft onaanvaardbare risico’s voor de verkeersveiligheid genomen."

El B. reed op 6 mei van dit jaar met 81 tot 97 kilometer per uur veel harder dan de maximumsnelheid van 30 vanwege wegwerkzaamheden op de kruising van de Edisonweg met het Molenpad in Alblasserdam. Hij negeerde een stoplicht dat voor hem al 174 seconden op rood stond. Daarbij schepte hij een scooter waarop de vriendinnen Ilse en Esmée om 01.26 uur na een filmavondje naar huis reden. 

Esmée overleed ter plekke, Ilse bezweek korte tijd later in het ziekenhuis. Hun ouders kregen het nieuws op vakantie in het buitenland te horen.

Inwoners
Lees ook
Inwoners Alblasserdam herdenken slachtoffers schietpartij en scooterongeluk