Ga naar de inhoud
Klok verzetten

Uurtje extra geslapen: wintertijd is ingegaan

Beeld © RTL Nieuws

Net als ieder jaar in het laatste weekend van oktober is vannacht de klok verzet. Om precies 03.00 uur ging de wintertijd weer in en werd het opnieuw 02.00 uur. Veel mensen hebben dus een uurtje extra geslapen.

Door de wintertijd is het in de ochtend eerder licht en in de avond eerder donker. Zo zullen we vandaag merken dat het om 17.00 uur al langzaam donker wordt. 

Het verzetten van de klok is ooit bedacht om meer gebruik te kunnen maken van het daglicht. Op deze manier zou er energie kunnen worden bespaard, was de gedachte. Toch wordt dat al langer in twijfel getrokken en zijn er ook mensen die beweren last te hebben van het verzetten van de klok. Zij geven aan dat het hun biologisch ritme zou verstoren.

Afschaffen

De afgelopen jaren is er regelmatig gesproken over het stoppen van het verzetten van de klok ieder half jaar. En voorlopig zonder resultaat. In 2019 bedacht de Europese Unie een plan om voorgoed een einde te maken aan het verzetten van de klok. 

Zomertijd
Lees ook:
Zomertijd of wintertijd? In Nederland verandert voorlopig niets

Nadat in 2018 4,6 miljoen Europese inwoners hun mening hadden gegeven over de kwestie, was het antwoord vrij duidelijk. 84 procent van de mensen wilde dat het verzetten van de klok zou stoppen. Mensen gaven aan slaapproblemen te ervaren wanneer de klok werd verzet. 

Het Europees Parlement ging in 2019 akkoord met het voorstel om het verzetten van de klok te stoppen. Maar, als we ermee stoppen, wat is dan beter: winter of zomertijd? In deze video leggen we het uit: 

Wat is beter, zomer- of wintertijd?

02:12
De voor- en nadelen van de zomer en wintertijd uitgelegd.

Sinds 2019 ligt het min of meer stil. De nationale regeringen konden het onderling niet eens worden of het nou standaard zomer- of wintertijd moest worden. En dus verzetten we dit jaar opnieuw de klok. Wanneer er een definitief besluit wordt genomen is nog niet bekend.

Standaardtijd

In Nederland kennen we sinds 1916 de zomertijd, al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs een periode geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.

Voor mensen die het verzetten van winter- naar zomertijd verwarrend vinden, het ezelsbruggetje luidt: vóórjaar - klok vóóruit. In het laatste weekend van maart gaat de zomertijd weer in.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update