Ga naar de inhoud
Vogelgriep

Pluimveebedrijven kunnen niet worden geruimd door gebrek aan CO2-gas

Een eerdere uitbraak van de vogelgriep. Beeld © ANP

Vijf pluimveebedrijven in Lunteren waarbij in de buurt vogelgriep is vastgesteld, worden toch niet preventief geruimd, omdat er een tekort is aan CO2-gas. Landbouwminister Piet Adema heeft nu besloten dat de bedrijven niet meer hoeven te worden geruimd.

Vorig weekend werd er vogelgriep geconstateerd bij een leghennenbedrijf in Lunteren. Het bedrijf werd geruimd en het ministerie kondigde aan dat de bedrijven die binnen een straal van een kilometer lagen, uit voorzorg ook moesten worden geruimd. Dat gebeurde maar niet, omdat er inmiddels zoveel bedrijven geruimd zijn in korte tijd, dat er een tekort is aan het gas.  

Deadline

De rechter had de minister vervolgens een deadline gesteld.  Als hij de bedrijven nog wilde ruimen, moest dat voor voor morgenavond zijn gebeurd. De pluimveehouders hadden een zaak aangespannen, omdat ze vonden dat het nut om de bedrijven preventief te ruimen steeds kleiner werd omdat hier nog steeds geen vogelgriep was vastgesteld.

In
Lees ook:
In een jaar tijd bijna 6 miljoen vogels geruimd wegens vogelgriep

Omdat de minister niet al deze bedrijven voor de aangegeven deadline kan ruimen, heeft hij besloten het pluimvee in de betreffende bedrijven toch niet af te laten maken.

Risico beperkt

Het risico is volgens de minister waarschijnlijk beperkt, omdat er al veel tijd is verstreken sinds de besmette bedrijven het afgelopen weekend zijn geruimd. 

'Verwoestend systeem'

World Animal Protection noemt het 'absurd dat er zoveel kippen zijn gedood'. "Veel mensen weten niet dat dit vaak ook gezonde kippen zijn, die uit voorzorg worden gedood. Het laat - letterlijk en figuurlijk - zien hoe verwoestend dit systeem is", meldt de dierenbeschermingsorganisatie.

Die pleit voor een goed vaccin tegen vogelgriep en voor het inperken van de bio-industrie. "In de vee-industrie krijgt dit soort virussen de kans om razendsnel te muteren, doordat enorm veel dieren zo dicht op elkaar gepropt worden. Het is noodzaak dat het voedselsysteem, en daarmee deze industrie, drastisch wordt herzien."

De bedrijven worden volgens Adema door de Gezondheidsdienst voor Dieren dagelijks gebeld om na te gaan of er verschijnselen van vogelgriep zijn.

De pluimveehouderijen zullen alsnog worden geruimd als dat het geval blijkt. "Ik hoop van harte dat de komende dagen blijkt dat de vijf bedrijven niet besmet zijn", schrijft de minister, die spreekt van een "heftige tijd" voor de betrokken ondernemers.

Bekijk ook: Nu ook vogelgriep bij zeevogels, zorgen over snelle verspreiding

01:49
De verspreiding onder wilde vogels is het meest alarmerend. Die besmettingen onder de duim houden is lastig. Het gevaar voor de mens neemt toe.