Ga naar de inhoud
Schriftelijke verklaring

Taghi in rechtszaal: 'Ik word als een monster neergezet'

Beveiliging bij de rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Beeld © ANP

Vermeend topcrimineel Ridouan Taghi heeft zich in de rechtbank van Amsterdam-Osdorp beklaagd over het beeld dat in de media van hem wordt geschetst. Taghi vindt dat hij 'als een soort monster' wordt neergezet, staat in een schriftelijke verklaring die Taghi naar de rechtbank heeft gestuurd.

In zijn tien kantjes tellende verklaring ontkent Taghi betrokkenheid bij de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Ook zou hij niets te maken hebben met de bedreiging van prinses Amalia. Taghi is geen verdachte in die zaken, maar er wordt gesuggereerd dat hij er wel achter zit.

Opmerkelijke
Lees ook:
Opmerkelijke draai advocatenneef Taghi: geen onderzoek meer naar 'lek' Weski

Taghi zit in de rechtbank als getuige in de zaak tegen Youssef T., zijn neef en voormalig advocaat. Hij nam het op voor zijn neef. "Youssef hoort thuis bij zijn kinderen. Door mij is hij in deze ellende terechtgekomen. Hij heeft niets strafbaars gedaan."

Gewelddadige uitbraak

T. (39) wordt ervan verdacht Taghi te hebben geholpen bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI), waar Taghi in voorarrest zit. Ook zou hij de boodschapper zijn geweest tussen Taghi en criminelen contacten in de buitenwereld.

De rechtbank zal zijn uitvoerige verklaring vanmiddag met Taghi bespreken. Verslaggever Eelco Hiltermann is bij de rechtszaak aanwezig:

In december wordt de zaak tegen Youssef T. drie dagen inhoudelijk behandeld. In het omvangrijke liquidatieproces Marengo is tegen Taghi eerder dit jaar een levenslange gevangenisstraf geëist.