Ga naar de inhoud
Bedreigde diersoort

Lezing over wolven in Drenthe afgezegd om bedreiging

Een wolf in de Nederlandse natuur. Beeld © Otto Jelsma

Een bijeenkomst over wolven die zondag in Drenthe zou plaatsvinden gaat niet door vanwege bedreigingen. Organisator Natuurmonumenten vreest voor de veiligheid van medewerkers en bezoekers en houdt het bezoekerscentrum in Nationaal Park Dwingelderveld zondag gesloten.

Die dag zou regisseur Cees van Kempen in het centrum een lezing houden over zijn documentaire Wolf. Op de aankondiging van die lezing kwamen via social media zulke negatieve en bedreigende reacties dat de organisatie besloot het evenement af te blazen en het bezoekerscentrum te sluiten.

"We hadden zorgen om de veiligheid van medewerkers en bezoekers. Er kwamen heel veel krachttermen en verwensingen voorbij", aldus een woordvoerder.

Tamme
Lees ook:
Tamme wolf gevaarlijker dan schuwe wilde: 'Blijft onberekenbaar'

Volgens de woordvoerder zijn er altijd veel vragen over de wolf. "Wij informeren mensen graag over ons verhaal. Om tegemoet te komen aan alle vragen, organiseren we activiteiten. Niet alleen over wolven trouwens, we hebben ook paddestoelenexcursies."

Extra veiligheidsmaatregelen

De wolf houdt de gemoederen in Drenthe al langere tijd bezig. "We krijgen veel vragen over de wolf. Voor een deel zijn dat natuurliefhebbers, voor een deel mensen die zich afvragen of het nog wel veilig is om in het bos te wandelen", zegt de woordvoerder. "Maar dit is de eerste keer dat we te maken krijgen met bedreigingen. We hopen dat het gaat om een naar en vervelend incident. We begrijpen alle zorgen die mensen hebben rondom de wolf, en we gaan graag op een normale manier met mensen in gesprek."

Natuurmonumenten heeft vooralsnog geen aangifte van de bedreigingen gedaan. Wel heeft de organisatie extra maatregelen genomen om de veiligheid van medewerkers te vergroten. "Het bezoekerscentrum ligt midden in een natuurgebied. Dat is een heel donkere plek. We hebben daar extra verlichting geplaatst om het gevoel van veiligheid te vergroten."