Activisten uit België hebben zich vanmiddag in het Haagse Mauritshuis vast gelijmd aan het 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer. Eén van hen zat met zijn hoofd vast aan de glasplaat voor het schilderij, een ander aan de omlijsting.
Op beelden is te zien dat de activisten inmiddels zijn meegenomen door agenten. De man die zich met zijn hoofd vastplakte aan het 'Meisje met de parel', zou de bekende Belgische activist Wouter M. zijn. Ook de anderen arrestanten komen uit België. Een van de mannen is 42 jaar oud, de andere twee zijn 45.
M. verstoorde eerder de Ronde van Vlaanderen door het parcours op te rennen tijdens de eindsprint.
Just Stop Oil
De mensen op de filmpjes dagen shirts van de actiegroep Just Stop Oil, maar die Britse actiegroep ontkent de actie in Den Haag te hebben georganiseerd.
In een persbericht, waarin de suggestie wordt gewekt dat het gaat om een Belgische tak van Just Stop Oil, wordt gezegd dat de activisten vinden dat de ernst van de klimaatcrisis dit soort acties rechtvaardigt. Ook wordt benadrukt dat ze nooit een kunstwerk zouden verontreinigen 'dat niet met beschermend glas is afgedekt'.
Niet beschadigd
Het schilderij uit 1665 is niet beschadigd, meldt het museum. "De staat van het schilderij is door onze restauratoren onderzocht. Gelukkig is het beglaasde meesterwerk niet beschadigd."
De actie werd uitgevoerd door twee activisten. Eén van sprak de volgende woorden nadat ze beiden zaten vastgeplakt: "Hoe voel je je als je iets moois voor je ogen vernield ziet worden? Voel je woede? Goedzo. Waar is dat gevoel als je de planeet verwoest ziet worden, voor je eigen ogen."
Bekijk hier beelden van de actie:
"Kunst is weerloos, en het proberen te beschadigen ten behoeve van welk doeleinde dan ook wijst het Mauritshuis ten zeerste af", aldus het museum. Het schilderij zal 'zo snel mogelijk' weer te zien zijn voor publiek. "Tot die tijd blijft deze zaal gesloten voor publiek", zegt het museum.
Het Mauritshuis toonde gisteren nog begrip voor klimaatactivisten. "Zij pleiten voor behoud van de natuur. Maar wij zijn voor behoud van ons cultureel erfgoed. Deze acties hebben helaas invloed op kunstwerken”, zei het Mauritshuis in een verklaring.
Monet en Van Gogh
De actie staat niet op zich. Onlangs werd ook al een schilderij van Vincent van Gogh in Londen besmeurd door klimaatactivisten en afgelopen zondag werd in een Duits museum het beroemde werk 'Les Meules' van Claude Monet met aardappelpuree bewerkt. In Nederland hadden klimaatactivisten nog niet op deze manier van zich laten horen.
Of besmeuren, of vastlijmen dus. Dat zijn de manieren waarop klimaatactivisten geregeld actie voeren. Eergisteren in de tv-uitzending van Beau lijmde een activist zich vast aan de tafel. Gevaarlijk? Best wel. Dat zie je in onderstaande video.
Jezelf vastlijmen: zo kan het, maar link is het wel
Wat de activisten volgens restaurateur Michiel van de Laar niet lijken te weten, is dat de lijst rondom het schilderij van Vermeer wel beschadigd raakt als er een vloeistof overheen wordt gegooid. "Het is niet de originele lijst, maar alsnog kosten deze lijsten duizenden en duizenden euro’s. Dus het restaureren daarvan kost ook duizenden en duizenden euro’s.”
Veel tijd en kopzorgen
Komt bij: de muur achter het schilderij. "Die muren van musea zijn vaak gestoffeerd, of op een mooie manier geverfd. Ook dat moet opnieuw worden gedaan. Deze actie gaat het museum hoe dan ook veel tijd, geld en kopzorgen kosten. En dat is heel treurig."
De bekende Nederlandse actiegroep Extinction Rebellion laat desgevraagd weten niets met de actie te maken te hebben.