Ga naar de inhoud
30 bedrijven

(Bijna) alle leveranciers op een rij: zo krijg jij 2 x 190 euro energiecompensatie

Trek je een dikke trui aan, of ga je naar kantoor? Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Iedereen met een kleinverbruikersaansluiting krijgt over de maanden november en december 380 euro energiecompensatie van de overheid. De vraag is: hoe? Energiebedrijven moeten het regelen en dat doen ze op verschillende manieren. RTL Nieuws deed een ronde langs 30 energieleveranciers. Het overzicht:

Om te beginnen dit: onderstaande lijst is niet helemaal compleet. RTL Nieuws deed een rondgang langs bekende namen én onder alle aanbieders waar je bij grote vergelijkingssites een contract kunt afsluiten. Vorige week publiceerden we al de regelingen bij de grote aanbieders, nu de lijst inclusief kleinere aanbieders.

Essent

"We verrekenen 190 euro met je termijnbedrag en andere bedragen die nog openstaan. We doen dit naar verwachting rond 15 november en 15 december", zegt de woordvoerder van Essent. 

Betaal je maandelijks dus bijvoorbeeld 300 euro, dan is dat in november en december nog slechts 110 euro.

Eneco

Klanten van Eneco krijgen halverwege november 190 euro gestort op hun betaalrekening en halverwege december nog eens. "Het wordt niet verrekend met hun maandbedrag", zegt een woordvoerder. 

Oxxio

Oxxio is kort maar krachtig in het antwoord: dat bedrijf maakt 2 keer 190 euro over. Geen verrekeningen met maandbedragen dus.

Oxxio: "We verrekenen niet met de termijnbedragen of openstaande nota's (zoals andere leveranciers wel doen)."

Vattenfall

Vattenfall laat weten: "Ben je op 1 november klant van ons, dan ontvang je in november 190 euro. Ben je op 1 december ook klant, dan ontvang je half december nog eens 190 euro."

Het bedrijf meldt dat als klanten nog een openstaande rekening hebben, de korting dan daarmee wordt verrekend.

Dat doet het bedrijf niet met de reguliere termijnbedragen van november en december of een lopende betalingsregeling. Als je dus geen openstaande rekeningen hebt, krijg je de twee keer 190 euro gewoon overgemaakt.

Vanaf januari gaat het prijsplafond in en krijg je dus geen 190 euro per maand meer. Zo werkt het prijsplafond:

Weg met de hoge energierekening: zo werkt het prijsplafond

01:47
Boven een bepaald verbruik, ga je meer betalen.

Greenchoice

Greenchoice verrekent het bedrag wel met je voorschot. Het bedrijf laat weten: "Als je termijnbedrag lager is dan 190 euro, wordt het resterende bedrag in november en december op je rekening gestort."

Engie

Meerdere bedrijven melden de 190 euro los te storten op de betaalrekeningen van klanten, en dus niet te verrekenen met maandbedragen. Zo ook Engie. Het bedrijf meldt: 'In de vierde week van november en december wordt 190 euro gestort op je rekening of verrekend met openstaande bedragen."

Budget Energie en NLE (onderdeel van Budgetthuis)

Ook geen verrekeningen met maandbedragen bij Budget Energie en NLE. Zij maken ook tweemaal 190 euro over op de rekeningen van klanten.

"We keren de vergoeding zo snel mogelijk uit nadat we het geld hebben ontvangen van de overheid. Onze klanten ontvangen het bedrag dus direct. De eerste vergoeding keren we uit op 15 november. In december houden we uiterlijk 15 december aan maar hier geldt ook dat we het geld direct na ontvangst zullen uitkeren."

Innova

En zo zal het ook gaan bij Innova. Geen verrekeningen met maandbedragen 'want dit is administratief makkelijker'. Gewoon tweemaal 190 euro op je betaalrekening dus. 

HEM

Energiebedrijf HEM laat weten de deadline voor november niet te halen  "De novemberdeadline haalt HEM niet, omdat de overheid lang op zich heeft laten wachten. Meerdere energiemaatschappijen hebben vertraging opgelopen met het verwerken van deze compensatieregeling. Dit geldt ook voor HEM."

HEM kiest ervoor om in december in één keer 380 euro over te maken naar de klant. En dus niet nog uit te stellen tot januari.

Hoe
Lees ook:
Hoe voorkomen we dat energiebedrijven binnenlopen door prijsplafond?

Vandebron

Vandebron verrekent de compensatie dan weer wél met je maandbedrag. "Heb je een maandbedrag van 300 euro? Dan betaal je in november en december 110 euro", laat het bedrijf weten. "Heb je een maandbedrag van 120 euro? Dan ontvang je in november en december 70 euro van ons."

United Consumers

Ook bij United Consumers een verrekening zoals bij Vandebron. "Is je voorschot lager dan 190 euro, dan ontvang je het bedrag eind november en december op je rekening."

Energiedirect

"We verrekenen 190 euro met je termijnbedrag en andere bedragen die nog open staan", zegt een woordvoerder van Energiedirect. "We verwachten de verrekening vanaf 15 november en 15 december."

Is je termijnbedrag lager dan die 190 euro? "Dan krijg je het resterende bedrag aan het eind van de maand gestort."

Zij
Lees ook:
Zij geven 190 euro energiecompensatie aan goed doel: 'Wil solidair zijn'

Delta

Bij Delta wordt er dan weer niet verrekend met het maandbedrag, maar direct uitgekeerd op de betaalrekening.

Wanneer? "Wij betalen het bedrag van 190 euro over november uiterlijk eind november uit op het bij ons bekende rekeningnummer. De uitbetaling van de 190 euro in december gebeurt uiterlijk eind december."

Hallo Stroom

Hallo Stroom laat weten nog geen definitieve regeling te hebben gekozen. "Wat de beste manier is en het moment van compenseren zijn wij op dit moment aan het uitwerken. We zullen er naar streven het mogelijk te maken de 190 euro in de maand te verrekenen met de klant", laten ze weten.

Pure Energie

"We verrekenen de 190 euro met het termijnbedrag van de klant", zegt Pure Energie. "Mocht dat lager zijn dan 190 euro storten wij het verschil terug op de rekening van de klant."

Wanneer gaat dit gebeuren? "Automatische incasso's zijn de 25ste van de maand. Voor klanten die per factuur betalen hangt dit af van de datum dat zij de factuur ontvangen."

Mkb
Lees ook:
Mkb somber over energiesteun kabinet: 'Niet genoeg'

Mega

Ook bij Mega wordt de compensatie verrekend met het voorschot. Mega: "Houd je geld over, dan wordt dat verschil aan je overgemaakt."

Shell

Ook bij Shell verrekeningen met het maandbedrag. En ook bij het olieconcern geldt: is je voorschot lager dan de 190 euro, krijg je het resterende bedrag gestort.

Powerpeers

Powerpeers meldt: "Wij verrekenen de 190 euro met de eerstkomende factuur. Dit kan je termijnbedrag zijn of een jaar- of eindafrekening. Staan er nog andere bedragen open, dan verrekenen we het daarmee (met uitzondering van een betalingsregeling)."

Coolblue Energie

"De 190 euro wordt verrekend met het termijnbedrag", zegt een woordvoerder van Coolblue Energie. "Blijft je termijnbedrag onder de 190 euro, dan krijg je eind november en eind december geld teruggestort."

Voor het MKB werkt het steunplan anders. Maar het is niet genoeg, denken deze ondernemers:

Mkb'ers boos op steunplan: 'Ongekend, dit wordt een slagveld'

02:06
"Ongekend, dit wordt een slagveld."

HVC

Het bericht van HVC klinkt hetzelfde: "190 euro wordt verrekend met voorschot, blijft er geld over dan krijg je het verschil bijgeschreven."

Tibber

Klanten krijgen zowel in de maand november als december een toeslag van 190 euro. "Wanneer je klant bent bij Tibber op 1 november, ontvang je de toeslag voor november van ons. Ben je (nog steeds) klant bij ons op 1 december, dan ontvang je ook de toeslag voor december van ons."

Tibber: "We zullen de volledige 190 euro vóór het einde van de respectievelijke maand uitkeren als een aparte transactie. Het wordt dus niet eerst verrekend met de factuur van die maand."

Total Gas & Power

Geen witte rook nog bij Total. Het bedrijf stelt nog niet te weten hoe ze de compensatie uit gaan keren.

"Spijtig genoeg hebben wij nog geen update voor wat betreft de compensatie", laat Total weten. "Het is nog steeds een interne discussie. Zodra alles afgerond is zal u bericht ontvangen."

Vrij op Naam

"Wij maken 190 euro over, verrekenen het niet met het voorschot", is de korte, maar heldere reactie van Vrij op Naam. Gewoon op de betaalrekening dat geld dus. 

En wanneer? "Dat gebeurt bij ons halverwege de maand, een beetje afhankelijk van hoe snel de overheid het weer bij ons heeft."

Zonneplan Energie

Zonneplan gaat ook te werk met het direct overmaken van het bedrag. "Wij maken los tweemaal 190 euro over aan het eind van de maand over aan klanten, het wordt niet verrekend met het voorschot."

IQ Energie

Nog geen duidelijkheid vanaf de bureaus van IQ Energie. RTL Nieuws heeft WhatsAppberichten gestuurd en voicemails ingesproken, maar vooralsnog geen gehoor.

Energie van Ons

"Begin november en december wordt die 190 euro in mindering gebracht op het voorschot", laat Energie van Ons weten. "Blijft er geld over, dan wordt dat bedrag overgemaakt aan de klant. Een eventuele betalingsregeling wordt gerespecteerd."

Korter
Lees ook:
Korter douchen en meer falafel: Nederlanders zijn veel duurzamer bezig

Energy Zero

"Wij maken 190 euro over of het bedrag wordt verrekend met openstaande schulden", is het bericht. Geen verrekeningen dus met voorschotbedragen, want dat is iets anders dan een openstaande schuld.

Mijn Domein Energie

Bij Mijn Domein exact hetzelfde als bij Energy Zero. 190 euro in november, 190 euro in december, maar als je openstaande schulden hebt, dan wordt het daarmee verrekend.

DGB Energie

DGB Energie laat weten: "DGB Energie vindt het belangrijk dat klanten de compensatie voor november ook in de maand november ontvangen en de compensatie voor december ook in de maand december ontvangen. In het geval een klant een openstaande rekening heeft, zal de compensatie daarmee worden verrekend. In andere gevallen wordt de compensatie aan de klant uitbetaald."

Het verwerken van de energiekorting gaat dus niet bij alle energieaanbieders op dezelfde manier, maar navraag bij het ministerie van Economische Zaken leert dat alle aanbieders in ieder geval wel willen meedoen aan de korting. "Er zijn geen signalen bekend dat energieleveranciers niet willen deelnemen", laat het ministerie weten.

Faillissement?

Ook is het niet aannemelijk dat je geld later dan januari op je rekening staat. "De tegemoetkoming moet ten laatste 30 dagen nadat de subsidie verleend is, uitbetaald worden", schrijft het ministerie. "Energieleveranciers moeten dus uiterlijk eind december de tegemoetkoming voor november verrekend hebben en eind januari uiterlijk de tegemoetkoming voor december."

En wat nou als je leverancier onverhoopt failliet gaat de komende tijd? Het ministerie: "Dan is niet direct te zeggen wat dat betekent voor de tegemoetkoming voor de klant. Een leverancier kan de tegemoetkoming al voor het faillissement verrekend hebben. Bovendien komen klanten van failliete leveranciers bij een andere leverancier terecht. Als zij daar op de eerste van november of december staan ingeschreven (de peildatum voor de tegemoetkoming), krijgen zij die maand de tegemoetkoming van hun nieuwe leverancier."