Ga naar de inhoud
Eerste zittingsdag

Ridouan Taghi gehoord in zaak tegen zijn neef en advocaat Youssef T.

Ridouan Taghi en Youssef T..

Een bijzondere zaak vandaag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. Ridouan Taghi wordt gehoord in de zaak tegen zijn neef Youssef T. De 39-jarige T. wordt er onder meer van verdacht dat hij Taghi hielp bij het beramen van een gewelddadige uitbraak uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught en dat hij de schakel is geweest tussen zijn gedetineerde neef en de buitenwereld.

Youssef T. was naast Inez Weski de advocaat van Ridouan Taghi. In die rol zou hij criminele boodschappen hebben doorgespeeld van zijn neef naar de buitenwereld. T. is op 8 oktober vorig jaar opgepakt toen hij Taghi bezocht in de EBI.

Een reconstructie 

De aanhouding vorig jaar kwam voor veel mensen als een totale verrassing. De buitenwereld kende vooral Weski als de advocaat van Taghi. Officieel deed Youssef T. de mediazaken van zijn neef, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft daar een andere mening over. Het onderzoek naar Youssef T. was op het moment van zijn arrestatie al maanden aan de gang.

Eerst
Lees ook:
Eerst bevlogen advocaat, nu gezien als lid van misdaadbende Taghi: wie is Youssef T.?

Youssef T. meldde zich officieel op 1 december 2020 aan bij de EBI, als advocaat van Ridouan Taghi. Taghi zat daar al enige tijd gevangen.

In eerste instantie kreeg Youssef T. geen toestemming van de EBI om zijn neef te bezoeken. Maar in maart 2021 kreeg hij dat alsnog. De bezoeken volgden elkaar daarna in hoog tempo op. Tot aan zijn arrestatie bezocht Youssef T. zijn neef bijna 100 keer (98) in iets meer dan een half jaar tijd.

Afluisteren

Hoewel Youssef T. vanaf zijn eerste bezoek dus al op de radar van het OM stond, duurde het nog even voordat ze de gesprekken tussen Ridouan Taghi en zijn neef gingen afluisteren.

Op 23 juli 2021, iets meer dan een week na de dood van Peter R. de Vries, kreeg justitie toestemming van de onderzoeksrechter om de gesprekken tussen Youssef T. en Ridouan Taghi af te luisteren en te filmen. Vanaf dat moment kon het OM gaan bouwen aan de strafzaak die vandaag begint.

Afgeluisterd
Lees ook:
Afgeluisterd gesprek: 'Taghi opdrachtgever moord Peter R. de Vries'

In de gesprekken die zijn gefilmd en afgeluisterd zouden Ridouan Taghi en Youssef T. volgens justitie het vooral hebben over een ontsnappingsplan uit de EBI. Hierbij werd onder andere gesproken over het gijzelen van gevangenispersoneel en een speciaal commandoteam dat Taghi moest bevrijden.

Inez Weski

Volgens de advocaat van Youssef T., André Seebregts, is zijn cliënt overigens niet de enige die zich schuldig gemaakt heeft aan het doorgeven van informatie van en naar de EBI.

Ook de vaste advocaat van Ridouan Taghi, Inez Weski, zou hierin een rol hebben gespeeld. Seebregts beroept zich hierbij op informatie uit het strafdossier. Advocaat Inez Weski zelf ontkent alles. Zij wordt vooralsnog ook niet officieel verdacht.

De zitting begint vandaag om 10.30 uur

Bekijk ook: Het monsterproces rondom de 'moordbende' van Taghi

03:05
We leggen je alles uit over die andere zaak, het monsterproces rondom Taghi en zijn 'moordbende'.