Ga naar de inhoud
'Gezellig druk hier'

Extreme temperaturen, dus op naar de camping (ja, in oktober)

Archieffoto Beeld © ANP

Het is herfst, maar de temperaturen doen haast zomers aan. En dat betekent: drukte op de campings en vakantieparken. "Dit weekend is de kers op de taart."

De afgelopen 24 uur kwamen er bij vakantiepark Beerze Bulten in Beerze (Overijssel) al negentien lastminuteverzoeken bij van mensen die toch nog even snel willen kamperen, dit laatste weekend van oktober. Manager Nick Hallink noemt het 'gezellig druk'. "Dit is een goede maand voor ons, we zien dat er veel bezoekers zijn, zowel Nederlanders als Duitsers, en ook komend weekend hebben we veel mensen in ons park."

En het gaat ook beter dan vorig jaar rond deze tijd, toen het een stukje kouder was. Als Hallink naar de bezetting kijkt ten opzichte van 2021, dan was die ruim een derde lager. Toen was het park voor 43 procent bezet, en nu zit het park voor 74 procent vol. "We zijn daar ontzettend blij mee. En dit hebben we aan het weer te danken. Die zachte temperaturen maken het verschil."

'Is er nog plek?'

Martijn van Ommen, directeur van vakantiepark Ackersate, merkt dat ook. Al hield hij wel even zijn hart vast voor deze maand. "Ik had eerst het idee dat het aantal reserveringen voor de herfstvakantie achterbleef ten opzichte van vorig jaar", vertelt hij. "Door de stijgende energielasten houden mensen eerder de hand op de knip."

Maar de laatste dagen was er duidelijk een heropleving in het aantal boekingen. Van Ommen denkt dat het te maken heeft met het prijsplafond dat de overheid heeft ingesteld voor de hoge energieprijzen, in combinatie met – inderdaad – het lekkere weer. "De afgelopen halve week kwamen er veel telefoontjes met de vraag of er nog plek is deze week, nu de zon zich laat zien."

Schiphol
Lees ook:
Schiphol ziet drukte weer oplopen door begin van de herfstvakantie

Het is inderdaad extreem warm voor deze tijd van het jaar, zegt Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar. "De temperatuur voor de komende dagen ligt toch wel zo rond de 20 graden, en in het zuidoosten kan het wel 25 graden worden." Deze temperaturen hebben we volgens Middendorp 'bijna nooit eerder gezien'. "Eén keer was het ook zo warm in de laatste dagen van oktober, maar dat was maar op één dag, en in 1937. Ik denk niet dat mensen toen al veel kampeerden."

Normaal gesproken is het gemiddeld rond deze tijd een graad of 13, vorig jaar was het eind oktober ook een paar dagen wat zachter met zo'n 17 of 18 graden, 'maar dit jaar is het heel extreem'.

'Kers op de taart'

Zo'n laatste drukke herfstperiode is voor veel vakantieparken 'de kerst op de taart', zegt parkmanager Jos Warringa van Kampeerdorp de Zandstuve in Rheeze. Ook bij dit park komen veel lastminuteboekingen binnen. "Dat heeft ongetwijfeld met het weer te maken", zegt hij, "mensen kijken of ze nog een weekendje kunnen komen."

VN:
Lees ook:
VN: aanpak klimaatverandering gaat verkeerde kant op

Dit weer is fijn voor de kampeerder, benadrukt Middendorp, maar het is wel een pijnlijk gevolg van de klimaatverandering. "De extremen worden extremer en wat je ook merkt is dat het langer hetzelfde type weer kan blijven, zoals je deze week ziet." Dat komt doordat lage- en hogedrukgebieden, die voor bepaalde weertypen zorgen, langer op dezelfde plek blijven hangen.

Alle zeilen bij zetten

Warringa van Kampeerdorp de Zandstuve merkt overigens wel dat het park last heeft van de stijgende energiekosten. En Hallink geeft aan dat vakantiepark Beerze Bulten niet heel ruim zit in de personeelsbezetting. "Het is nog even alle zeilen bijzetten", zegt hij, "want het is in deze regio geen herfstvakantie meer. De studenten die ons eerder hielpen, hebben nu weer colleges." 

Maar toch zet hij alles op alles om een 'ultiem vakantiegevoel' te creëren. Aan de temperatuur zal het niet liggen: volgens Middendorp houdt dit weer in elk geval tot en met aankomende maandag aan. De temperatuur ligt hoog, als is het niet de hele dag door zonnig.

Klimaatverandering, wat maakt het uit? In onderstaande video leggen we het uit:

03:03
1,5 versus 2 graden opwarming: hoe erg is dat nou eigenlijk?