Ga naar de inhoud
Blijkt uit onderzoek

Korter douchen en meer falafel: Nederlanders zijn veel duurzamer bezig

We douchen minder lang. Beeld © ANP

Zet jij een wekkertje voor je de douche in stapt? En kies je in de supermarkt net wat sneller voor falafel dan voor een slavinkje? Je bent niet de enige. Nederlanders gedragen zich veel duurzamer dan twee jaar geleden, blijkt uit onderzoek.

We douchen minder lang, pakken minder vaak de auto, laten het vliegtuig links liggen en we eten minder vaak vlees. En ook tweedehandskleding is in trek. Althans, dat zeggen 2300 Nederlanders in een onderzoek van I&O research uitgevoerd in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Ja, we 'denken duurzamer', maar we zijn ook gewoon praktisch bezig. De groene keuzes worden namelijk ook gemaakt omdat het goedkoper is, of vanwege de coronamaatregelen die er waren.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe dag, nieuwe vastgelijmde klimaatactivist: waarom nu zoveel acties?

Addertje onder het gras: niet iedereen is even milieubewust bezig, dat verschilt per leeftijdscategorie en opleidingsniveau.

Alleen meedoen als het geld scheelt

Zo zijn hogeropgeleiden en jongeren vaker duurzaam 'uit overtuiging', en lijken lager - en middelbaar opgeleiden pas mee te doen als duurzaam gedrag ook kostenbesparend is, bijvoorbeeld door te besparen op energie of minder lang te douchen.

Toch is onze zogenoemde CO2-voetafdruk een stuk kleiner. Vergeleken met 2019 stoten Nederlanders 13 procent minder CO2 uit. Jongeren tot 24 jaar zijn supergroen: onder hen nam de uitstoot af met 21 procent.

We
Lees ook:
We geven steeds meer uit aan duurzaam voedsel in supermarkt

Nederlanders vinden dat ze zelf goed bezig zijn, maar dat het kabinet dat niet doet. Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat de overheid meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Maar ook hier weer de adder: er zijn zat mensen die vinden dat het allemaal wel een tandje minder kan. Het kabinet moet juist minder doen, vinden zij. Sterker nog, die groep mensen nam toe.

Rechts-conservatieven

Het gaat hier dan vooral om Nederlanders met een lagere en middelbare opleiding. Vaak zijn het rechts-conservatieve kiezers. Meestal de aanhang van partijen als PVV, BBB, JA21 en FVD. "Deze groep zal niet makkelijk op argumenten te verleiden zijn tot duurzamer gedrag, waarschijnlijk zijn hier andere middelen (regelgeving, subsidiëren) voor nodig", zegt I&O.

Tot slot nog even over dat minder vlees eten: uit eerder onderzoek bleek dat áls we vlees eten, de portie wel groter is dan voorheen. De winst voor het milieu is daarmee nog niet enorm.

De afgelopen tijd laten klimaatactivisten veelvuldig van zich horen. Zij vinden dat er meer aandacht moet komen voor het klimaat. Dinsdag lijmde een activist zich daarom vast aan de talkshowtafel van Jinek, live in de uitzending:

Klimaatactivist lijmt zich live in Jinek vast aan tafel

02:16
Klimaatactivist Jelle de Graaf werd in het reclameblok met tafel en al weggedragen uit de studio.