Ga naar de inhoud
Zeer zorgelijk

Hoekstra over Chinese politiebureaus in Nederland: onderste steen moet boven

Wopke Hoekstra Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Het is 'onacceptabel' dat de Chinese politie bureaus heeft in Nederland, waarmee vermoedelijk kritische Chinezen in de gaten worden gehouden. Dat vindt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken.

De minister vindt dan ook dat de 'onderste steen boven moet komen'. Hoekstra spreekt van 'zeer zorgelijke signalen', laat hij weten op Twitter.

Illegaal

RTL Nieuws en Follow the Money ontdekten dat de twee Chinese 'servicestations', die op papier bedoeld zijn om administratieve zaken te regelen, zonder medeweten van de overheid zijn opgericht. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat dit sowieso al illegaal is. Het departement is een onderzoek gestart.

Uit verhalen van Chinezen in Nederland blijkt dat ze veel verder gaan dan alleen administratie. Zo vertelde deze Chinese man bij RTL Nieuws hoe hij hier in Nederland gevolgd wordt:

Gevlucht uit China, maar ook in Nederland niet veilig: 'Waarom wil je mij doden?'

03:04
Gevlucht uit China, maar ook in Nederland niet veilig: 'Waarom wil je mij doden?'

De bureaus staan in Amsterdam en Rotterdam. Volgens de Spaanse mensenrechtenorganisatie Safeguard Defenders heeft China dergelijke bureaus in meerdere landen.

Kamerleden riepen gisteren al op dat de politiebureaus direct gesloten zouden moeten worden.

'Illegale
Lees ook:
'Illegale Chinese politiebureaus in Nederland moeten direct dicht'