Ga naar de inhoud
2 doden, 2 vermisten

Radarbeelden van fatale aanvaring snelboot en watertaxi bij Terschelling

Rechts een screenshot van het radarbeeld.

Er zijn radarbeelden naar buiten gekomen van het ongeluk van vrijdagochtend waarop te zien is dat een snelboot en een watertaxi op elkaar botsen in de buurt van Terschelling.

Op onderstaande bewegende AIS-beelden, zeg maar de scheepsradar, is te zien dat de snelboot Tiger (geel) en de watertaxi Stormloper (blauw) allebei het nauwe Schuitengat willen passeren.

De Stormloper mindert vaart na de bocht en komt zelfs tot stilstand, zo is te zien:

Gisteren bleek al op basis van een analyse van het marifooncontact door de Leeuwarder Courant dat beide kapiteins vlak hiervoor nog contact hadden. Ze vroegen zich daarbij hardop af hoe ze elkaar konden passeren in de smalle geul. Ze spreken af allebei stuurboord te gaan houden, wat te zien is op de radarbeelden. Dat kan niet voorkomen dat de Tiger de watertaxi raakt.

'Een probleem, een probleem'

Na de botsing meldde de Tiger zich bij vuurtoren Brandaris om aan te geven dat er 'een probleem, een probleem' was, een aanvaring met de Stormloper. Die raakte zwaar beschadigd. Aan boord waren acht opvarenden.

Een 46-jarige man uit Sexbierum en een 57-jarige man uit Leeuwarden kwamen om het leven. Vier mensen raakten gewond en twee mensen zijn nog vermist. Er wordt van uitgegaan dat ze niet meer leven. Ook de vijfde dag van zoeken naar de jongen van 12 en de volwassen man leverde vandaag niets op. De politie zocht onder andere bij laagwater op de zandbanken en zette daarbij onder meer een sonarboot en drones in.

Morgen wordt de zoekactie hervat, zegt een woordvoerster van de politie.

Bekijk ook: Twee doden, vier gewonden en twee vermisten na aanvaring Terschelling

00:42