Ga naar de inhoud
'Onnatuurlijk gedrag'

Faunabescherming doet aangifte tegen Hoge Veluwe om 'tamme wolf'

Beeld © Zoogdiervereniging

Stichting De Faunabescherming heeft aangifte gedaan tegen de directie van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het park wordt er door hen van verdacht één of meerdere wolven tam te maken. "Nergens worden ze zo tam. Dat is zeer verdacht."

Onlangs dook er een video op van een wolf in het natuurpark die dichtbij enkele bezoekers loopt. Het park waarschuwde gisteren daarom op haar website voor de wolf.

'Ze vertonen onnatuurlijk gedrag'

"Deze wolf op de Hoge Veluwe is niet mensenschuw en komt zelfs naar de bezoekers toe. Meerdere wolven vertonen hetzelfde onnatuurlijke gedrag", is te lezen. "De betreffende bezoekers hielden zich keurig aan de regels en bleven op opengestelde wegen en paden. Hen valt dus niets te verwijten. De Hoge Veluwe ook niet."

Toch doet de Faunabescherming dat nu dus wel. Zij verdenken het park ervan de wolven 's nachts - als er geen controle is - tam te maken er hiermee niet te voldoen aan de zorgplicht die het park zou hebben. Door de dieren tam te maken, zou het park ervoor zorgen dat de wolven overdag geen bezoekers aanvallen. "Het moeten wilde wolven blijven, ze moeten de mens niet opzoeken. Dat doen ze wel als ze tam worden gemaakt."

Met de aangifte die nu bij de politie ligt hoopt de Faunabescherming dat er een onderzoek wordt gestart met 'eventuele vervolging tegen de parkdirectie'.

'Te gek voor woorden'

De directie reageert op haar beurt verbouwereerd op de uitspraken van de stichting. Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van De Hoge Veluwe, noemt de aantijging 'te gek voor woorden'. Hij wil bewijzen zien van het tam maken van wolven in het park. "Prima dat er aangifte is gedaan, dan komt er een onderzoek waaruit zal blijken dat het onzin is. De Faunabescherming lost een schot hagel in de hoop dat ze altijd wel wat raken."

Debat
Lees ook:
Debat over wolven in Nederland dreigt in ruzie te ontaarden

De wolven die op dit moment in het natuurpark wonen - een teef, een reu en hun welpjes - zijn al langer onderwerp van discussie. De directie van het park wil de wolven weg hebben, omdat ze andere dieren doden en de biodiversiteit zouden verstoren. Maar omdat het dier op allerlei manieren beschermd is, is dat nog niet zo makkelijk.

Bekijk ook: Eerder rende een wolf op de weg in Amersfoort

00:38
In april doken deze beelden op: een wolf rende in Amersfoort vlak voor een auto.