Ga naar de inhoud
Nieuwe regels

Geen geld voor gasrekening? Vanaf nu word je minder snel afgesloten

Archieffoto. Beeld © ANP

Nederlanders worden vanaf vandaag minder snel afgesloten door hun energieleverancier vanwege nieuwe regels die energieminister Rob Jetten heeft doorgevoerd. Het gaat om een tijdelijke regeling die energiemaatschappijen onder meer oplegt om niet één maar drie betalingsherinneringen te versturen als mensen hun rekening niet betalen, met tussenpozen van veertien dagen.

Het is een regeling die ervoor moet zorgen dat huishoudens wat meer ademruimte krijgen nu de energierekening vanwege de oorlog in Oekraïne voor velen hoog uitpakt.

Op meer manieren contact zoeken

Energieleveranciers moeten volgens de tijdelijke regels op verschillende manieren contact zoeken met de klant als die niet betaalt. Bijvoorbeeld door ze niet alleen te benaderen via de mail, maar ook door ze te bellen.

Energiesteun
Lees ook:
Energiesteun helpt vrijwel geen enkele ondernemer: 'Net genoeg voor 2 weken'

Daarnaast worden klanten tot april volgend jaar 'in principe' niet afgesloten van energie als ze geen rekeningen betalen. Voorwaarde is wel dat ze in contact blijven met de energieleverancier over een betalingsregeling.

Gemeente als laatste aan zet

Als iemand toch op het punt staat om te worden afgesloten van energie, dan moeten energiebedrijven contact opnemen met de gemeente. Deze moet op haar beurt een laatste poging doen om te voorkomen dat de klant wordt afgesloten.

Elk
Lees ook:
Elk huishouden krijgt in november en december 190 euro korting op energierekening