Ga naar de inhoud
Rondgang

Meeste grote gemeenten willen nog niet aan wapenstok voor boa's

Een demonstratie van boa's in Den Haag. Beeld © Phil Nijhuis

De meeste grote gemeenten willen niet, of nog niet, dat hun buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) uitgerust worden met een korte wapenstok.

Sinds deze zomer kunnen gemeenten een vergunning hiervoor aanvragen bij de lokale driehoek (politie, justitie en burgemeester), maar dit heeft er nog niet toe geleid dat de wapenstok op veel meer plekken beschikbaar is gekomen voor de boa's, blijkt uit navraag door het ANP.

Zo zeggen onder meer Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Maastricht, Leiden, Delft en Arnhem nog niet te weten of de wapenstok tot de standaarduitrusting van de boa moet gaan behoren. Dit is de status bij 11 van de 32 ondervraagde gemeenten.

Delft zegt dat dit jaar eerst is gestart met onder meer handboeien. "Maar aan een verdere uitrusting met geweldsmiddelen zijn we nog niet toe."

Bodycam

Dertien gemeenten, waaronder Rotterdam, Almere, Eindhoven, Deventer, Apeldoorn, Nijmegen, Tilburg en Alphen aan den Rijn, willen hun boa's geen wapenstok geven. Zo stelt Alphen aan den Rijn dat er geen sprake is van structurele problemen 'die aanleiding zijn voor het bewapenen van de boa’s'. Ook zegt de Zuid-Hollandse gemeente goede ervaringen te hebben met de bodycam 'die in de overgrote meerderheid van de gevallen preventief goed werkt'.

Een
Lees ook:
Een wapenstok voor boa's? 'Wapen is nooit een verdedigingsmiddel'

Van de ondervraagde gemeenten zeggen Breda, Ede, Den Bosch, Zoetermeer, Alkmaar en Haarlemmermeer dat boa's nu al een wapenstok hebben of deze zullen krijgen.

In Nederland werken ongeveer 23.000 boa's, onder meer als handhavers voor gemeenten, voor boswachters en in het openbaar vervoer. Vakbond BOA ACP en de Nederlandse Boa Bond pleiten al langer voor de wapenstok bij boa's, zeker toen de agressie toenam bij controles op naleving van de coronamaatregelen.

Bureaucratie

Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, laat weten tevreden te zijn met de uitkomst, omdat veel gemeenten al weten dat ze een wapenstok in gaan voeren of bezig zijn met nadenken hierover. Wel benoemt hij dat aanvragen stuiten op bureaucratie. Dat heeft er volgens hem mee te maken dat de politie en het OM met een lijst met criteria zijn gekomen.

Dit beeld wordt bevestigd door Richard Gerritsen, voorzitter bij vakbond BOA ACP. "We zijn teleurgesteld over de extra informatie die nodig is. De extra bureaucratie vertraagt de boel."

De politie erkent dat het besluitvormingsproces 'arbeidsintensief' is. Dat zou komen doordat besluiten uitgebreid gemotiveerd moeten worden vanwege de vraag naar 'meer transparantie'.