Ga naar de inhoud
Ondernemers intimideren

Politie: criminelen gebruiken steeds vaker explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie, ter illustratie. Beeld © ANP

De politie ziet dat criminelen steeds vaker explosieven gebruiken bij aanslagen. Alleen al in Amsterdam gebeurde dat dit jaar tachtig keer. 'De explosies worden ingezet in allerlei soorten conflicten. Het kan om drugs gaan, maar we hebben ook een voorbeeld van iemand die geweigerd was bij een horecazaak. Vuurwerk wordt dan gebruikt als bedreiging.'

Dat vertelde politiewoordvoerder Miriam Slot gisteravond in Opsporing Verzocht. In de uitzending werden onder meer beelden getoond van recente explosies bij Amsterdamse horecazaken. Het gaat om Café in the City, op het Kleine-Gartmanplantsoen, The Harbour Club aan de Cruquiusweg en El Punto Latino in de Lange Leidsedwarsstraat.

Door het delen van de beelden hoopt de politie de daders op het spoor te komen.

Onderzoekscapaciteit politie

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws meldde vorige maand al dat de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de enorme toename van plofkraken en explosies nauwelijks meer aankunnen

Forse
Lees ook:
Forse toename plofkraken in Europa: 'Onschuldige mensen komen om'

"Het probleem is dat het gebruik van explosieven echt enorm is gegroeid en dat de daders door tekorten bij de forensische opsporing en het NFI veel te laat worden gepakt", zei voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) er vorige maand tegen RTL Nieuws over.

"En hoe langer die daders rondlopen, hoe meer gevaar dat geeft. Die stoppen niet na een explosie of na een handgranaat, die stoppen pas als je ze aanhoudt."

Politie
Lees ook:
Politie en NFI kunnen grote golf van explosies nauwelijks aan: 'Gevaarlijk'

In Opsporing Verzocht zegt woordvoerder Slot dat de politie denkt dat de aanslagen met zwaar vuurwerk worden gepleegd om iemand rechtstreeks af te persen of een ondernemer indirect schade toe te brengen. Dat laatste gebeurt als een onderneming lange of korte tijd gesloten wordt vanwege de schade. "Dat hebben we bijvoorbeeld gezien bij The Harbour Club en Café in the City in Amsterdam."

'Verdienmodel geworden'

De politie vermoedt dat er zware criminelen achter de explosies zitten. "Intimideren met dit soort explosieven is een verdienmodel geworden voor zulke zware criminelen", zegt Slot.

De daders die de politie aanhoudt, zijn echter veelal jonge mensen. Zij steken in ruil voor geld of drugs het zware vuurwerk af. "Dat is niet alleen levensgevaarlijk voor hen, maar het kan ook betekenen dat de schade van de horecazaken wordt verhaald op de jonge dader of op zijn ouders."

Bekijk ook: Hessels winkel in puin door plofkraak

02:04
Hessels winkel is na een aanslag in maart hersteld, maar zijn vertrouwen nog lang niet. 'Het is bijna terrorisme.'