Ga naar de inhoud
Goeie actie?

Milieuactivist lijmt zich vast aan tafel bij Jinek: 'Wat doe je nu?'

Klimaatactivist lijmt zich vast aan tafel tijdens interview

01:07

Een milieuactivist van Extinction Rebellion is tijdens het RTL 4-programma Jinek op tafel gaan zitten en heeft zijn handen aan de tafel vastgelijmd. Hij wilde zo aandacht vragen voor het klimaat. "Wat doe je nu?", vroeg presentator Beau van Erven Dorens die Eva Jinek verving omdat ze corona heeft.

De man, Jelle de Graaf, was uitgenodigd om over recente acties van milieuactivisten te praten. Maar hij klom op de tafel en lijmde zich vast, waarna hij zijn punt maakte. 

"Ik zit hier vast in een liveprogramma en ik ga het hier hebben over het klimaat en de ecologische crisis", begon de klimaatactivist zijn verhaal nadat hij plaatsnam op de tafel. "Jullie hebben een plicht om eerlijk te berichten over de klimaat- en ecologische crisis. Een plicht die jullie niet nakomen. Het leven van ons allemaal staat op het spel."

'Gaan mensen dood'

Het lukte Beau niet echt om ertussen te komen. "Er gaan mensen dood, en jullie praten over de Donald Duck", zei De Graaf toen Beau vroeg hem stil te zijn. Een van de onderwerpen in het programma was de verjaardag van Donald Duck.

Klimaatactivist lijmt zich vast aan tafel tijdens interview

01:07
Het moment dat  Jelle de Graaf de tafel op klimt.

In het reclameblok is het tafelblad met De Graaf erop weggehaald. Daarbij kwam hij los van de tafel, waarbij dus bleek dat hij niet heel erg goed vastzat. "Hij is inmiddels van de tafel af, is backstage, heeft een colaatje gedronken en het gaat goed met hem."

'Onsympathiek'

Beau praatte nog even door over de actie: "Ik zag dat hij heel zenuwachtig was. Ik probeerde hem even gerust te stellen. Ik vond het best onsympathiek, andere tafelgasten kwamen namelijk niet aan het woord", zei hij: "Al zal zijn achterban dit geweldig vinden. Maar ik denk dat de boodschap niet goed overkomt zo."

Dit is hoe vastgelijmde klimaatactivist is weggehaald

02:16
Zo werd de klimaatactivist tijdens het reclameblok van de tafel gehaald.

Beau vroeg de mensen in het publiek wat ze ervan vonden. "Ik vond dit een hele goede actie", zei iemand. "Dit is nodig om het gesprek gaande te houden. Een gesprek aan tafel voeren kan, maar ik denk dat mensen de inhoud dan minder onthouden. Een hele moedige actie van hem."

Iemand anders zei: "Ik hou niet van dit soort acties. Anderen krijgen nu niet de kans om ook aan het woord te komen."

Wat
Lees ook:
Wat heeft Van Gogh misdaan? Waarom klimaatactivisten kunst besmeuren