Ga naar de inhoud
Gesprekken via marifoon

Schippers hadden vlak voor dodelijke aanvaring bij Terschelling contact met elkaar

Er wordt nog altijd gezocht naar twee vermiste mensen. Beeld © ANP

De schippers van snelboot Tiger en watertaxi Stormloper, die vrijdag met elkaar botsten op de Waddenzee, wisten beiden dat ze elkaar gingen passeren in de vaargeul van het nauwe Schuitengat. Dat meldt de Leeuwarder Courant op basis van een analyse van het marifooncontact.

Door het ongeval zijn een 46-jarige man uit Sexbierum en een 57-jarige man uit Leeuwarden om het leven gekomen.

Ook wordt nog altijd gezocht naar een 12-jarige jongen en een volwassen man. De politie gaat ervan uit dat de vermisten niet meer in leven zijn en ergens zullen aanspoelen. Vandaag zocht de politie onder meer bij laag water op de zandbanken bij de vaargeul waar het ongeval gebeurde. Ook is een oproep gedaan aan de scheepvaart om uit te kijken naar de vermisten, maar dat heeft nog geen concrete aanwijzingen opgeleverd. Morgenochtend wordt de zoekactie hervat.

Contact met elkaar

De oorzaak van de aanvaring is nog niet bekend, maar dankzij onderzoek van de Leeuwarder Courant komen er nu wel wat meer details over de omstandigheden van het ongeluk naar buiten.

Voordat de Tiger, de sneldienst van Rederij Doeksen, de aanvaring meldde aan de zeeverkeerscentrale Brandaris, zocht de Tiger contact met de schipper van de Stormloper, van watertaxibedrijf De Bazuin. De Leeuwarder Courant luisterde de gesprekken terug via openbare online bronnen.

Politie
Lees ook:
Politie zoekt verder naar vermiste jongen en man na bootongeluk Terschelling

In het Schuitengat, voor de kust van Terschelling, vroeg de Tiger om twaalf minuten over zeven in live contact met de Stormloper over hoe ze elkaar in de nauwe vaargeul zouden passeren. Vanaf de Stormloper klonk de reactie: "Zeg het maar."

Afspraak over passeren

De Tiger bood aan elkaar stuurboord-stuurboord te passeren. In scheepstermen betekent dat dat ze elkaar stuurboord houden, oftewel, dat ze beide de linkerkant van de vaargeul aanhouden. Welke koers beide op dat moment voeren, is onduidelijk. Na de botsing meldde de Tiger zich bij vuurtoren Brandaris om te melden dat er 'een probleem, een probleem' was, een aanvaring met de Stormloper.

Bekijk ook: Beelden van de Tiger waar het ongeluk mee gebeurde

00:42
Vlakbij Terschelling kwamen de watertaxi en de Tiger in aanvaring met elkaar.