Ga naar de inhoud
Vergunning onzeker

NPO wil Ongehoord Nederland tweede sanctie opleggen

Arnold Karskens van aspirant-omroep Ongehoord Nederland. Beeld © ANP

De NPO is van plan om Ongehoord Nederland (ON) een tweede financiële sanctie op te leggen. De NPO stelt dat de omroep niet voldoende bereid is geweest om samen te werken 'ten behoeve van de landelijke publieke mediadienst'.

Volgens de Mediawet is staatssecretaris Gunay Uslu (Media) bij een tweede sanctie gemachtigd om in te grijpen. Tot nu toe hield ze zich afzijdig en stelde ze dat de beslissing over eventuele stappen aan de NPO is. Ongehoord Nederland heeft nu twee weken de tijd om in beroep te gaan. 

Als de sanctie definitief is kan de NPO het kabinet verzoeken om de uitzendvergunning van de omroep in te trekken. Een woordvoerder van Uslu laat weten dat ze nog niet vooruit wil lopen op de mogelijke sanctie van de NPO, en nog niet wil zeggen hoe ze gaat reageren op een mogelijk verzoek om de vergunning van ON! in te trekken.

'Verbijstering' 

Ongehoord Nederland laat in een persbericht weten 'met verbijstering en onbegrip' kennis te nemen van het voornemen van de NPO om de tweede sanctie op te leggen. "De strafmaatregel zien wij als een directe aanval op de persvrijheid in Nederland en de mogelijke doodsteek voor onze omroep."

Ongekend
Lees ook:
Ongekend aantal klachten over racistisch item Ongehoord Nederland

Aanleiding voor de straf is een uitzending van half september van het programma Ongehoord Nieuws. De omroep kwam onder vuur te liggen vanwege een item waarin zonder context filmpjes werden getoond van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan.

De omroep zelf zei destijds niet te begrijpen waarom deze uitspraken niet zouden kunnen en stelt verbaasd te zijn.

Volgens het bestuur van Ongehoord Nederland was er geen sprake van racisme of discriminatie en is dat ook nooit de bedoeling geweest. Ook zei de omroep afstand te nemen van racisme.

Ombudsman
Lees ook:
Ombudsman onderzoekt klachten over racisme bij Ongehoord Nederland