Ga naar de inhoud
Cijfers van 2020

Nederland in top vijf van voedselverspillers in EU

Archieffoto Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Gerard Til

Nederland behoort tot de vijf EU-landen die jaarlijks het meeste voedsel verspillen. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

In 2020 ging het om 161 kilogram per hoofd van de Nederlandse bevolking, terwijl het Europese gemiddelde dat jaar op 127 kilo lag.

Productieverspilling

Het aandeel van Nederlandse huishoudens in die verspilling lag in 2020 op gemiddeld 59 kilo. Dat is minder dan het Europese gemiddelde van 70 kilo, maar Nederland staat op de derde plaats als het gaat om verspilling tijdens het produceren van voedsel.

Daarmee wordt 59 kilo voedsel per hoofd van de bevolking verkwist, fors meer dan het gemiddelde van 23 kilo.

6
Lees ook
6 handige tips tegen voedselverspilling

Weggooien onverkochte producten

In de hele Europese Unie komt iets meer dan de helft van de voedselverspilling, namelijk 55 procent oftewel bovengenoemde 70 kilo, voor rekening van huishoudens. De rest, 45 procent, schrijft Eurostat toe aan de voedselvoorzieningsketen. Winkels gooien bijvoorbeeld onverkochte producten weg.

In Nederland gaat daar 12 kilo per inwoner mee verloren, 3 kilo meer dan gemiddeld in de EU. Ook in restaurants wordt voedsel verkwist, maar dat is in Nederland de helft van de gemiddelde 12 kilo per inwoner van de EU.

Voedselverspilling
Lees ook
Voedselverspilling supermarkten lastig terug te dringen door ons gedrag

Cyprus staat in het eerste coronajaar met 397 kilo per hoofd van de bevolking bovenaan de lijst van grootste voedselverspillers, gevolgd door Denemarken, Griekenland, Portugal en Nederland. Onderaan de lijst staat Slovenië, met 68 kilo.

Bekijk ook: Horeca opent aanval op voedselverspilling

04:15
Voedselverspilling was in 2019 een van de belangrijkste thema's op de horecabeurs Horecava.