Ga naar de inhoud
Uniek

Records op komst? 'Misschien wel 25 graden, natuur is in de war'

Wandelaars in een bos in Amstelveen Beeld © ANP

Het zijn unieke weerkaarten waar de meteorologen van Buienradar op dit moment naar kijken. In de loop van de week wordt het steeds warmer, het kan zelfs 25 graden worden in Zuid-Limburg. En dat is extreem: "De natuur is hierdoor echt in de war."

Dat zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. Hij legt uit hoe het kan dat het zo warm gaat worden in deze tijd van het jaar: "Het heeft vooral te maken met het grote hogedrukgebied dat vanuit het zuidoosten op ons afkomt." 

30 graden in Frankrijk

Het gaat hierbij om warme lucht dat vanuit Afrika naar Europa komt. "In het noorden van Frankrijk kan het hierdoor zo'n 30 graden worden. Het hoogtepunt ligt dan op vrijdag. Bij ons kan het dan in Zuid-Limburg 25 graden worden."

De laatste keer dat zoiets gebeurde, was in 1937. Op 27 oktober werd het toen in Maastricht 25,2 graden. "Dat we naar een record van 85 jaar geleden kijken, geeft wel aan hoe uniek dit is. En hoe juist die weermeting toen was, is zelfs te betwijfelen. De thermometer stond toen namelijk op het dak van een gebouw."

Bekijk ook: Dit is waarom jij nu nog je zomerjas aankan

01:19
Hoe kan het diep in de herfst nog zo warm zijn? Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar legt het in deze video uit.

Toch houden de meteorologen dat record wel in de gaten, net als een ander record uit 2005. In dat jaar spraken we voor het laatst over 5 warme dagen achter elkaar in deze tijd van het jaar. "Van 27 tot en met 31 oktober was het in het oosten van het land toen 20 graden of meer, een warme dag dus. En dat record was toen al uniek, laat staan als we dat verbreken door bijvoorbeeld 6 dagen achter elkaar een warme dag te krijgen."

'Derde zachte herfst'

Voor wie niet houdt van de kou lijkt dit goed nieuws. Toch moet je ook beseffen dat dit gevolgen heeft, benadrukt Dorrestein. "Je ziet hier gewoon dat de opwarming van de aarde doorzet. Dit is al de derde zachte herfst achter elkaar, en je merkt hierdoor dat de natuur echt in de war is."

Wat
Lees ook:
Wat heeft Van Gogh misdaan? Waarom klimaatactivisten kunst besmeuren

"Veel bladeren zijn nog groen, er is minder bladval, ik heb al kuikens gezien, bloesems komen al uit, dieren die normaal een winterslaap hebben zijn in de war: dit is niet hoe het zou moeten zijn in deze tijd van het jaar."

Ook warme winter?

Toch zegt deze warme herfst niets over de winter die nog komen gaat. Dorrestein: "We kunnen nauwelijks een week vooruit kijken, laat staan maanden. Het kan dus nu 25 graden worden en in februari -15. Daar is nog niets over te zeggen."

Knipogende
Lees ook:
Knipogende vos, zwaaiende wasbeer, spugende vis: dit zijn de grappigste foto's van 2022