Ga naar de inhoud
'Geef geen geld'

Inzamelingsacties voor omgekomen Sanne, maar familie weet van niets

De 10-jarige Hebe en haar begeleidster Sanne Beeld © Privéfoto

Er zijn de afgelopen dagen meerdere inzamelingsacties gestart voor de familie van Sanne, de begeleidster die samen met Hebe (10) om het leven kwam. De familie van Sanne weet hier echter niets van, zo laten de ouders van Sanne via beste vriend Mark aan RTL Nieuws weten. Zij roepen daarom op geen geld te doneren.

"Wij vinden het superlief dat iedereen ons zo wil steunen. Maar wij staan achter geen enkele inzamelingsactie: wij weten van niets en willen ook niet dat er geld wordt ingezameld voor Sanne", zo reageren haar ouders via Mark aan RTL Nieuws.

Ouders niet op de hoogte

Er zouden minimaal vier inzamelingsacties actief zijn geweest. Zo stond bij één van de acties geschreven dat de actie is gestart na overleg met de familie van Sanne. Bij een andere actie werd geschreven dat de familie van de omgekomen Hebe de actie zou zijn gestart 'om iets terug te doen' voor de familie van Sanne. Van alle acties zijn de ouders en beste vriend van Sanne dus niet op de hoogte.

Tragisch
Lees ook:
Tragisch eind aan zoektocht Sanne en Hebe: hier werden ze gevonden

Of het hierbij gaat om oplichting, is niet duidelijk.

Eén organisator - die ruim 2400 euro ophaalde - zegt het geld terug te storten aan de donateurs. Of dit ook echt gebeurt, is vooralsnog onbekend.

Inzamelingsactie
Lees ook:
Inzamelingsactie verongelukte Hebe (10) gestopt, bijna 50.000 euro gedoneerd

Er worden wel vaker inzamelingsacties gestart door mensen die zich voordoen als nabestaanden, maar dat niet zijn. Zo werd vorig jaar nog iemand opgepakt die een actie was gestart voor de uitvaart van de doodgeschoten Bas van Wijk. De familie wist hier niets van en deed aangifte bij de politie.

De inzamelingsactie voor de omgekomen Hebe (10) was wel in samenspraak met haar ouders. Voor de familie werd binnen één dag 48.917 euro opgehaald.

GoFundMe: 'Bij problemen worden donateurs terugbetaald'

Inzamelingswebsite GoFundMe laat desgevraagd aan RTL Nieuws weten dat zij inzamelingsacties - zoals die voor Sanne - verifieert met verschillende tools om ervoor te zorgen dat het geld bij de juiste personen terechtkomt. 

Naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws heeft de organisatie de inzamelingsacties voor Sanne 'nauwkeuriger onderzocht'. "Het geld dat is ingezameld staat veilig totdat de juiste begunstigde (de familie van Sanne) is vastgesteld. Als dit om welke reden dan ook niet gebeurt - de familie wil bijvoorbeeld geen geld ontvangen - worden alle fondsen terugbetaald aan de donateurs", vertelt een woordvoerder. "We geven alleen donaties vrij wanneer de ontvanger van de donaties is geverifieerd. Als er een probleem wordt geconstateerd, worden donateurs volledig terugbetaald."