Ga naar de inhoud
'Zwaarbevochten zege'

Verstappen: race gewonnen om overleden Red Bull-oprichter te eren

Mateschitz feliciteert Verstappen na zijn zege op de Red Bull Ring in 2018

Max Verstappen heeft zijn zege gisteren opgedragen aan Dietrich Mateschitz, de eigenaar van Red Bull die dit weekend op 78-jarige leeftijd overleed. 'Het was een zwaarbevochten zege, maar er was maar één manier waarop ik Dietrich kon eren en dat was door de race te winnen. Hij is zo belangrijk geweest voor mij en het team. Dit betekent heel veel voor mij.'

"Ik moest er hard voor werken", zei Verstappen na zijn overwinning in de Grote Prijs van de Verenigde Staten. De Nederlander won gisteren voor de 13e keer dit seizoen. Hij evenaarde de records van Sebastian Vettel (2013) en Michael Schumacher (2004).

'Alles geven'

Lang leek het een saaie race te worden: Verstappen startte vanaf de tweede plek, maar reed al na de eerste bocht aan de leiding. Geen rijder kon bij hem in de buurt komen, en hij leek af te stevenen op een onbedreigde overwinningen. Maar alles veranderde bij de tweede pitsstop, waar het misging en hij veel tijd verloor.

"Die pitstop duurde langer dan me lief was en het zag er even niet zo goed uit, maar ik wist ook dat ik moest winnen als eerbetoon aan Dietrich, dus ik heb alles gegeven om me naar voren te vechten", zei Verstappen. 

Max
Lees ook:
Max Verstappen wint in VS, evenaart record Schumacher en Vettel

Het leidde tot een enerverende slotfase, waarin Verstappen een gat van 5 seconden naar Lewis Hamilton dicht reed en de Brit inhaalde door heel laat te remmen voor de bocht.

'Rijden op de limiet'

"Het was echt rijden op de limiet, want ik moest eerst ook nog voorbij Charles Leclerc. Dat vergde veel van mijn banden en ik heb even een paar ronden de tijd genomen om ze weer op temperatuur te krijgen", zei Verstappen.

"Daarna had ik nog genoeg snelheid over om Lewis aan te vallen. We wilden als team ook graag de constructeurstitel en ik denk dat we die in stijl hebben veroverd. Dit circuit is zeer geschikt om aanvallend te rijden en de uitkomst is natuurlijk fantastisch."

'Hard blijven werken'

Verstappen is pas 25 jaar, maar heeft al twee wereldtitels en 33 GP-zeges op zak.

"Ik hoop de komende jaren nog te mogen genieten van nog meer overwinningen en kampioenschappen. Het betekent dat ik hard moet blijven werken", zei Verstappen. 

Mateschitz, die Verstappen wilde eren, was de oprichter van Red Bull. Hij overleed dit weekend op 78-jarige leeftijd. Daar werd in onder meer zijn geboorteland Oostenrijk verslagen op gereageerd

Red
Lees ook:
Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz (78) overleden