Ga naar de inhoud
'Nieuw dieptepunt'

Politici veroordelen 'rioolratten'-actie Forum-Kamerlid: 'Walgelijk'

Gideon van Meijeren Beeld © ANP

Politici reageren fel en uiterst verontwaardigd op een actie van Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) tegen een politiek verslaggever van SBS6. Het Kamerlid benaderde haar op een intimiderende manier, zogenaamd om haar 'te ontmaskeren'.

Verontwaardiging
Update:
Verontwaardiging over rioolrat-uitspraak FvD: 'Journalist weggezet als ongedierte'

"Doelbewust intimiderend en ondermijnend. Puur vergif, dit", twittert minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening). "Walgelijk, kwaadaardig en levensgevaarlijk", vindt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken).

Premier Rutte heeft getwitterd dat Forum voor Democratie 'een nieuw dieptepunt' heeft bereikt. 

De politici reageren daarmee op de eerste YouTube-aflevering van een serie van Van Meijeren, getiteld 'Riooljournalistiek ontmaskerd'. In de eerste aflevering valt hij politiek verslaggever Merel Ek aan op haar gebruik van het woord liquidatie. Ek gaf in een eerdere vraag aan het FVD-Kamerlid een uitleg aan de term die niet bleek te kloppen. In een reactie op Twitter en in het gesprek met Van Meijeren geeft ze dat toe. Ze voegt eraan toe dat het punt dat ze wilde maken blijft staan: "Woorden kunnen op meerdere manieren worden uitgelegd."

Camera neemt stiekem op

De SBS-verslaggever noemt de manier waarop Van Meijeren haar heeft benaderd 'niet oké'. Het Kamerlid kwam samen met iemand die aan het filmen was naar haar werkruimte in de Tweede Kamer. Eerst wilde ze zo niet in gesprek gaan. Nadat Van Meijeren zei: "We hebben de camera weg", gingen ze alsnog in gesprek, terwijl de camera het geluid heimelijk opneemt.

"Ik ben altijd bereid erover in gesprek te gaan, maar de manier waarop dit nu wordt gedaan, gaat te ver", voegde Ek eraan toe in haar reactie op Twitter.

Ministers
Lees ook:
Ministers doen aangifte tegen FVD-Kamerlid om nazi-tweet: 'We trekken hier een grens'

Naast bewindslieden hebben ook diverse Kamerleden er geen goed woord voor over. "Het is een trieste week met dieptepunt na dieptepunt. Nu moet de journalistiek het ontgelden", twittert GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. De aanvallen op politiek verslaggever Ek en 'daarmee de journalistiek gaan alle perken te buiten. Stop. Het is genoeg geweest.' 

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers zegt dat dit bedreigend is 'voor de veiligheid van journalisten, voor het vrije woord, voor onze democratie. Doodeng. Onacceptabel.'

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NJV) noemt de manier waarop Van Meijeren de journalist benadert dieptriest. "Hij benadert haar ook nog eens persoonlijk, daardoor is de impact nog groter." Hij noemt de actie 'in alle opzichten alarmerend en kwalijk. Vooral omdat hij Kamerlid is én aankondigt dat dit een begin van een reeks is. Hij dreigt eigenlijk: 'journalisten pas op'. Dit soort acties ondermijnen de rol van journalist.'

De NVJ onderzoekt of er juridische stappen kunnen worden genomen. Hij wil daarover in gesprek met de hoofdredactie van SBS en Ek.

De woordvoerder van Forum voor Democratie laat in een reactie weten dat er momenteel 'in feite geen controle meer is op het werk van politiek, enerzijds, en journalistiek, anderzijds'. Die 'onbalans' wil de partij volgens hem corrigeren. Van Meijeren gaat de komende tijd 'vaker met camera op onderzoek uit om eenzijdige berichtgeving, demonisering en nepnieuws aan de kaak te stellen en verspreiders ervan te confronteren met hun daden', laat de woordvoerder aan het ANP weten.

Bijdrage
Lees ook:
Bijdrage Baudet vol complottheorieën: 'Hij wil twijfel zaaien over alles'